Άσχημα νέα για το μέλλον των δίσκων

Η Sony σκοπεύει σταδιακά να σταματήσει να φτιάχνει Blu-Ray

Άσχημα νέα για το μέλλον των δίσκων

Δυσοίωνες είναι οι τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον των φυσικών μέσων, αφού η Sony, μια από τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου, σκοπεύει σταδιακά να σταματήσει να φτιάχνει Blu-Ray.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το ιαπωνικό δημοσιογραφικό μέσο Mainichi, αποκαλύπτει ότι η Sony απέλυσε 250 υπαλλήλους της που εργαζόντουσαν στο τμήμα οπτικών μέσων, κυρίως από τις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Ιαπωνία.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω ρεπορτάζ, αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για φυσικά μέσα και άλλες παραδοσιακές μορφές αποθήκευσης. Μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή δίσκων Blu-Ray εξ ολοκλήρου, κάτι που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους και οι 670 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει σήμερα στο σχετικό εργοστάσιο της Sony στην Ιαπωνία.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως μέσα στα επόμενα χρόνια τα CD, τα DVD και τα Blu-ray θα σταματήσουν εξ ολοκλήρου να υπάρχουν, αφού η Sony δεν είναι η μοναδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα. Ωστόσο, είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο πλήγμα που δείχνει πως τα ψηφιακά μέσα έχουν κυριαρχήσει. Για παράδειγμα, πολλές μεγάλες ταινίες δεν κυκλοφορούν καν σε φυσικά μέσα πλέον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Netflix, το οποίο μόλις πρόσφατα άρχισε να προσφέρει φυσικούς δίσκους μέσω της The Criterion Collection. Παράλληλα, και πολλά παιχνίδια κυκλοφορούν πλέον μόνο σε ψηφιακή μορφή, ενώ μέχρι και ειδικές εκδόσεις τίτλων που παραδοσιακά περιείχαν και retail αντίτυπα, έρχονται πολλές φορές πλέον με voucher κωδικούς, παρά τις αντιδράσεις των συλλεκτών.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, η Sony είναι ένα από τα ιστορικότερα ονόματα στα οπτικά μέσα, έχοντας διαμορφώσει σημαντικά τον κλάδο μέσω των καινοτομιών και των συνεισφορών της. Η εταιρεία ανέπτυξε από κοινού με τη Philips το Compact Disc (CD), φέρνοντας επανάσταση στη μουσική και την αποθήκευση δεδομένων πριν από δεκαετίες. Η Sony πρωτοστάτησε επίσης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Blu-ray, καθιερώνοντάς την ως το πρότυπο για βίντεο υψηλής ευκρίνειας, ως ένα βαθμό και χάρη στο PlayStation 3. Επιπλέον, η Sony διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη διάδοση των DVD και παρήγαγε ένα ευρύ φάσμα μονάδων οπτικών δίσκων και κενών μέσων.

Πηγή: unboxholics.com