Πυρηνική μπαταρία υπόσχεται 50 χρόνια αυτονομίας σε φορητές συσκευές!
Κινέζοι φτιάχνουν μια πυρηνική μπαταρία που θα δίνει 50 χρόνια αυτονομίας σε φορητές συσκευές
Η πυρηνική ενέργεια μπήκε στις ζωές των ανθρώπων από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά η πραγματική απογείωση της έγινε στα πλαίσια του Manhattan Project με την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στις 2 Δεκεμβρίου 1942, από τον Ιταλό Φυσικό Ενρίκο Φέρμι.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η πυρηνική ενέργεια αξιοποιήθηκε για καλούς και για κακούς σκοπούς, που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε πως κάποτε θα υπήρχε το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει τα…smartphones μας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Independent, μια κινεζική startup ανέπτυξε μια μπαταρία που, όπως ισχυρίζεται, δεν χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση για 50 χρόνια. Με έδρα το Πεκίνο, η Betavolt έχει γίνει πρωτοσέλιδο για το επίτευγμά της στη σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας, καθώς κατάφερε να συμπιέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα τόσο μικρή όσο ένα νόμισμα.
Η εταιρεία πίσω από αυτή την καινοτομία αποκαλύπτει ότι πραγματοποιεί ήδη πιλοτικές δοκιμές της μπαταρίας της, με σκοπό να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή για εμπορική χρήση σε συσκευές όπως smartphones και drones. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη χρονοδιάγραμμα για την διάθεση αυτών των μπαταριών.
Η Betavolt ανακοίνωσε ότι το αρχικό μοντέλο της πυρηνικής μπαταρίας της αποδίδει 100 μικροβάτ ισχύος σε τάση 3V, ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 κυβικά χιλιοστά. Κοιτάζοντας μπροστά, η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει την τεχνολογία της ώστε να προσφέρει μια μπαταρία ικανή να παράγει ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.
Οι συμπαγείς πυρηνικές μπαταρίες της Betavolt θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συστάδες για την ενίσχυση της συνολικής ισχύος. Η εταιρεία σκέφτεται μεγαλεπήβολα, φανταζόμενη smartphones που δεν θα χρειάζονται επαναφόρτιση ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν επ' αόριστον. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: η μεγάλη διάρκεια ζωής και η αδιάκοπη ισχύς αυτών των μπαταριών μπορεί να είναι υπερβολική για τα smartphones, τα οποία συνήθως αντικαθιστούμε κάθε λίγα χρόνια και μπορούμε εύκολα να φορτίσουμε.
Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να μεταφέρουν στην τσέπη τους μια συσκευή που τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια, λόγω του φόβου για τα ραδιενεργά υλικά. Ωστόσο, η Betavolt διαβεβαιώνει ότι ο πολυστρωματικός σχεδιασμός της μπαταρίας της εμποδίζει να πιάσει φωτιά ή να εκραγεί υπό ξαφνική πίεση. Επιπλέον, μπορεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες, από -60C έως 120C.
"Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που ανέπτυξε η Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και κοχλίες στο ανθρώπινο σώμα", υποστηρίζει η εταιρεία.
Οι πυρηνικές μπαταρίες λειτουργούν μετατρέποντας τη θερμότητα από τη ραδιενεργό διάσπαση σε ενέργεια. Χρησιμοποιώντας συνήθως ισότοπα όπως το πλουτώνιο-238, είναι γνωστές για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, που κρατά δεκαετίες με μηδενική συντήρηση. Ιδανικές για διαστημικές αποστολές και τοποθεσίες εκτός δικτύου. Αλλά υπάρχει ένα αντιστάθμισμα: δεν είναι εξαιρετικά αποδοτικές και η χρήση ραδιενεργών υλικών εγείρει ζητήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.
Η χρήση ραδιενεργών υλικών σε καταναλωτικά προϊόντα θα αντιμετώπιζε πιθανότατα σημαντικά εμπόδια από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για τη χρήση τέτοιων υλικών λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον.
Ωστόσο, η εταιρεία αναφέρει ότι "οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο διάσπασης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο δεν είναι ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ούτε ρυπαίνει το περιβάλλον".
Πηγή: techgear.gr