Μαρίκα Νίνου: Να ποιο ήταν το πραγματικο επάγγελμα της βασίλισσας του ρεμπέτικου
Βλέποντάς της κανείς δεν θα πίστευε πως το πραγματικό της επάγγελμα ήταν...
Το ρεμπέτικο συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γλεντζέδων της Αθηναϊκή νύχτας σε όλη τη δεκαετία του '40 και μέχρι τα μέσα του '50. Οι νύχτες του ρεμπέτικου είναι γεμάτοι τσαμπουκάδες και άγριους καβγάδες, με πιστολίδια και μαχαιρώματα. Γύρω από το άρωμα μιας μουσικής που άντεξε στο χρόνο, fosonline.gr κινείται ένα υποπρολεταριάτο στα όρια της βίας και της παρανομίας, έτσι ώστε η μαγκιά να γίνεται συνώνυμη με κάτι επιλήψιμο. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις όπως η ταβέρνα Πίγκαλ'ς στην οδό Πατησίων 12 πίσω από την Ομόνοια. Κέντρο περιωπής που μαγνητίζει την καλή κοινωνία των Αθηνών και αντανακλά το όραμα ενός μεγάλου σολίστα και συνθέτη, του Μανώλη Χιώτη. Η νέα αστική τάξη αγαπά το μπουζούκι ειδικά όταν αυτό παίζεται από τα χέρια του Χιώτη, του Μητσάκη ή του Μπέμπη
Το πρωτότυπο σε σχήμα αμοιβάδας πάλκο, οι «αγώνες ταχύτητας» μεταξύ Μπέμπη-Χιώτη, τα σουξέ του Μητσάκη κι ο συναγωνισμός του στο καλό ντύσιμο με τον Χιώτη, οι ερμηνείες της Στέλλας Χασκήλ, τα γκαρσόνια και οι μετρ με τα παπιγιόν, η υψηλή πελατεία της εποχής είναι μόνο μερικά από τα επεισόδια που δημιούργησαν τον μύθο του Πίγκαλ'ς στο Athens by night. Από δω ουσιαστικά το μπουζούκι μπήκε κατευθείαν στα σαλόνια.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Εδώ ξεροστάλιαζε και η αρμένισσα ακροβάτισσα Ευαγγελία Αταμιάν μετά τα ακροβατικά που έκανε με τον άντρα της και τον γιο της σε παρακείμενο μαγαζί. Κάθε βράδυ παρακαλούσε τον Μητσάκη να μεσολαβήσει στον Χιώτη για να πει ένα τραγούδι.
Κι η αλήθεια είναι ότι ο Μητσάκης έβαζε τα δυνατά του αλλά έπεφτε πάνω στην άκαμπτη άρνηση του Χιώτη: «Α, μωρή πουτάνα. fosonlne.grΤι να βγει να πει;» Ειρωνεία της τύχης ίσως αλλά ήταν ο ίδιος ο Χιώτης εκείνος που της έδωσε τελικά τα πρώτα τραγούδια. Μιλάμε φυσικά για την Μαρίκα Νίνου, Η ακροβάτισσα που έγινε μούσα του Τσιτσάνη που οι περισσότεροι θαυμαστές της αγνοούν τις ακροβατικές της ικανότητες.
Η Ευαγγελία Αταμιάν παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν, ο οποίος ήταν κλειδαράς κι είχε ένα μαγαζάκι στην Κοκκινιά. Το 1940 γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές, αλλά το ζευγάρι χώρισε και το 1946 Νίνου: Η ακροβάτισσα που παρακαλούσε να πει ένα τραγούδι! ο Μεσροπιάν έφυγε για την Αρμενία.
Η Μαρίκα Νίνου με τον γιο της
Ήδη όμως το 1944 και μετά τον χωρισμό της, η Νίνου είχε γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαΐδη. Στην αρχή η Μαρίκα δούλευε στο ταμείο, αλλά στη συνέχεια έγιναν με τον Νίνο καλλιτεχνικό ζευγάρι ακροβατικών με το όνομα Ντούο Νίνο και έκαναν περιοδείες. fosonline.gr Αργότερα παντρεύτηκαν και έγινε Ευαγγελία Νικολαΐδου. Το όνομα Μαρίκα τής το κόλλησε η μάνα του Νίνο, μία θεατρίνα, γιατί παρέπεμπε Μαρίκα Κοτοπούλη Το επίθετο Νίνου ήρθε από τον Νίνο τον ακροβάτη και, έτσι, η Ευαγγελία Αταμιάν έγινε Μαρίκα Νίνου. Το 1947 μπήκε στο σχήμα κι ο γιος της, ο Οβανές, οπότε μετονομάστηκε σε Δυόμισι Νίνο.