Τρεις φορές που μίλησε η ψυχή της Μαρινέλλας

Τα τραγούδια που αγαπήσαμε τα φτιάχνουν οι άνθρωποι με το ταλέντο και την ψυχή τους. Η Μαρινέλλα είναι μια από αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους. 

Τρεις φορές που μίλησε η ψυχή της Μαρινέλλας

Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε το δίδυμο Καζαντζίδη-Μαρινέλλα είναι και το ½Κουρασμένο παλικάρι». Η Μαρινέλλα συνοδεύει τον Καζαντζίδη κάνοντας από μόνη της τη φούγκα που ακούμε στο δίσκο και ο Χατζιδάκις δεν πίστευε στ' αυτιά του.«Πού τα έμαθες εσύ αυτά;» τη ρωτάει. Για τη νεαρή και συνεσταλμένη τότε Μαρινέλλα αναλαμβάνει να απαντήσει ο ίδιος ο Στέλιος: «Δεν σου είπα Μάνο; Είναι γάτα η μικρή!»

Όταν ο Ζαμπέτας συνέθετε το «σταλιά σταλιά», είχε στο μυαλό του την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Με το μπρίο και την δημοφιλία της θα μπορούσε να απογειώσει ένα τέτοιο τραγούδι. Με τον ενθουσιασμό του δημιουργού, της ζήτησε να το ακούσει λέγοντάς της: «Αλικάκι, σου έχω ένα τραγούδι, τελείωσες μετά από αυτό…» Εκείνη το ακούει και με μια δόση αποστροφής του απαντά: «Τι είναι αυτό; Να το δώσεις να το πει ο Καζαντζίδης» Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο τραγούδι απαιτούσε έναν κανονικό τραγουδιστή. Ο Ζαμπέτας το εισέπραξε ως απόρριψη κι αισθάνθηκε το αίμα του να παγώνει. Την ίδια μέρα στο στούντιο βρισκόταν τυχαία η Μαρινέλλα, η οποία τότε αναζητούσε αγωνιωδώς μια σόλο καριέρα μακριά από τη σκιά του Καζαντζίδη. Μόλις άκουσε το τραγούδι πλησίασε συνεσταλμένα τον συνθέτη και του είπε: «Ρε μανίτσα, δώσ’ το σ’ εμένα». Ήταν το τυχερό της. Το τραγούδι είχε γραφτεί για εκείνη. Και στα χείλη της έγινε η επιτυχία που ονειρευόταν ο συνθέτης. Τώρα ο δρόμος είχε ανοίξει για αυτήν έστω και χωρίς τον Καζαντζίδη.

Στη δεκαετία του '60 ήταν ακόμα ένας άσημος νεαρός που αναζητώντας τα βήματά του στο τραγούδι έκανε ένα δοκιμαστικό στην Standard του Στέλιου Καζαντζίδη. Η εταιρεία έδρευε στην οδό Ζήνωνος, στην Ομόνοια. Ο Στέλιος τον απέρριψε λέγοντάς του ότι η φωνή του δεν είχε ακόμα ωριμάσει. Τον επόμενο χρόνο υπογράφει συμβόλαιο με την Minos και πηγαίνει φαντάρος. Η Μαρινέλλα χωρισμένη από καιρό με τον Καζαντζίδη, τον ακούει στο ραδιόφωνο να τραγουδά: «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» του Σταύρου Κουγιουμτζή και ζητά από τον Μάτσα να τη φέρει σε επαφή μαζί του. Βάζει μάλιστα τα μεγάλα μέσα για να τον φέρει με μετάθεση στην Αθήνα, ώστε να εμφανίζεται μαζί της στο παραλιακό κέντρο Stork.

Η ίδια η Μαρινέλλα περιγράφει τη σκηνή της πρώτης τους συνάντησης στο σπίτι της: Ήρθε ο Γιώργος σπίτι μου. Μου χτύπησε το κουδούνι: «Είμαι ο Γιώργος Νταλάρας, ξέρετε, από τον κ. Μάτσα». «Έλα μέσα, έλα μέσα» του έγνεψα. Τον αγκάλιασα, τον φίλησα. Είχα στ' αφτιά μου το ιδιότροπο στυλ τραγουδίσματος που είχε, την περίεργη φωνή του. Ήταν κάπως συγκρατημένος, λίγο δειλός. Ε, για 'κείνον βλέπεις ήμουν η Μαρινέλλα. Μετά γίναμε πολύ φίλοι.