Ποιος σύγχρονος τραγουδιστής λέει καλύτερα τα τραγούδια του Καζαντζίδη;

Έχει γίνει συχνά θέμα συζήτησης η ερμηνεία των τραγουδιών του Στέλιου από άλλους σύγχρονους ερμηνευτές

Ποιος σύγχρονος τραγουδιστής λέει καλύτερα τα τραγούδια του Καζαντζίδη;

Τα τραγούδια του Καζαντζίδη αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της λαϊκής μας μουσικής και είναι φυσικό πολλοί σύγχρονοι τραγουδιστές να δοκιμάζουν να τα ξαναπούν. Η ιστορία αυτή δεν είναι πρόσφατη, καθώς ακόμα και στην εποχή που μεσουρανούσε ο Καζαντζίδης υπήρχαν ερμηνευτές που τον τραγουδούσαν. Από τον Ζακυνθινάκη μέχρι τον Λεωνίδα Βελή ξεπετάχτηκαν επίδοξοι διάδοχοι ων ουκ έστιν αριθμός.

Σήμερα τα τραγούδια του Καζαντζίδη ερμηνεύονται από πολλούς και διάφορους, ξεκινώντας από τον Νταλάρα και φτάνοντας μέχρι τον Αδαμαντίδη αλλά και από τους λεγόμενους Καζαντζιδικούς, όπως ο Γιάννης Ντουνιάς και ο Μακρόπουλος. Έχει νόημα όμως, κατά τη γνώμη μας, κάθε ερμηνεία που χωρίς να προσβάλλει το λαϊκό χρώμα, μπορεί να ακουστεί και ως κοντρα-καζαντζιδική, γιατί το να θυμίζει απλά τον μεγάλο λαϊκό μας τραγουδιστή δεν σημαίνει παρά μια επίδειξη φωνητικών δυνατοτήτων.

Αν δεχτούμε λοιπόν πως μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία των τραγουδιών του Καζαντζίδη πρέπει να απομακρύνεται, όσο γίνεται, από την αυθεντική εκδοχή, τότε ένας τραγουδιστής μπορεί να θεωρηθεί ότι τα λέει καλύτερα από όλους κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Χρήστο Δάντη. Ο Δάντης τραγουδά σε άλλες ζώνες από τον Καζαντζίδη, η φωνή του δεν είναι τόσο καθαρή αλλά είναι ρωμαλέα και διαθέτει ψυχή, τη δική της ψυχή τέλος πάντων. Ο μοντέρνος αυτός τραγουδιστής έχει αφομοιώσει στην ερμηνεία του συναρπαστικά γυρίσματα, που γοητεύουν το ακροατήριο. Με γνώμονα όλα αυτά αξίζει τον τίτλο του τραγουδιστή που λέει τα τραγούδια του Καζαντζίδη καλύτερα από όλους και για ένα λόγο παραπάνω: Ο Χρήστος Δάντης δεν επιδιώκει να πείσει κανένα τραγουδώντας Καζαντζίδη. Έχει δώσει εξετάσεις σε άλλα είδη μουσικής και έχει περάσει με άριστα. Εδώ κάνει το κέφι του... κι αυτό φαίνεται πως «γράφει» καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.