Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Έτσι «κλείδωσε» τα μεγάλα τραγούδια
Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού μας τραγουδιού είχε τη δική του μέθοδο
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης παραμένει ένας μεγάλος ερμηνευτής του λαϊκού μας τραγουδιού. Ψάχνοντας τα πατήματά του σε όλη τη δεκαετία του '50 αναδείχθηκε σε κορυφαίο τραγουδιστή στα χρόνια του '60 κι έγινε το αντίπαλο δέος του Στέλιου Καζαντζίδη. Διαφορετική στόφα φωνής, άλλες καταβολές, ξεχωριστό ερμηνευτικό προφίλ από τον Στέλιο, ο τραγουδιστής της «Ρωμιοσύνης» ανέπτυξε τη δική του ερμηνευτική μεθοδολογία.
Ο Μπιθικώτσης μάθαινε συνήθως τα τραγούδια στο πάλκο, και τα δάμαζε όπως ο ηθοποιός ένα ρόλο μέσα από απανωτές πρόβες, αλλά αυτό ήταν κάτι που συνήθιζαν τότε οι μεγάλοι τραγουδιστές. Ο Σερ Μπιθί ωστόσο είχε το χάρισμα της δωρικής ερμηνείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στοιχείο μιας ανόθευτης ελληνικότητας. Ως ερμηνευτής έλκει την καταγωγή του απευθείας από τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Ολυμπιακός: Η αλεπού των πάγκων έχει ονοματεπώνυμο
Επιπλέον ο Μπιθικώτσης τραγουδά το ρυθμό και όχι τις νότες, με ένα τρόπο που δίνει έμφαση στις συλλαβές και μια δραματικότητα στην ερμηνεία του που δεν ξεπέφτει σε μελοδραματισμό. Είναι ένας πανέξυπνος χειριστής της φωνής του, που ξέρει τη δύναμη αλλά και τις αδυναμίες της. Δεν έχει το εύρος, το βάθος του Καζαντζίδη ούτε τη γλύκα και το μπελκάντο του Γαβαλά, αλλά έχει μια δική της θεατρικότητα που αναπληρώνει τις ελλείψεις της.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ο δάσκαλος της ερμηνείας με μια ιδεατή ισορροπία στον τρόπο που εκφέρει τις λέξεις μινιμαλιστής στην έκφραση, μαξιμαλιστής στο ρυθμό και στην τονική ακρίβεια.