Τάκης Λαμπρόπουλος προς Μπιθικώτση: Φέρε τον Βαμβακάρη στην Columbia
Πώς ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έγινε ο "ταχυδρόμος" του Τάκη Λαμπρόπουλου για να βγάλει από την αφάνεια τον Μάρκο Βαμβακάρη...
Τέλη της δεκαετίας του '50 ο νεαρός Τάκης Λαμπρόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή στον γίγαντα που ακούει στο όνομα Columbia και με τις πρωτοπόρες ιδέες του καταφέρνει να αλλάξει το πρόσωπο της ελληνικής δισκογραφίας.
Πρώτο του μέλημα είναι να ανασύρει από την αφάνεια τον ξεχασμένο και παραγκωνισμένο πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη έχοντας την σύμφωνη γνώμη του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ποιον τραγουδιστή παραδεχόταν ο Καζαντζίδης; Ποιoν έλεγε... Μπαχ ο Μίκης; Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήξερε
Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής, όπου λες και η τεχνολογία ήρθε με τα νέα της επιτεύγματα, το πικ-απ και το τζουκ-μποξ να διασπείρει το "μικρόβιο" της λαϊκής μουσικής και στην τελευταία γειτονιά της χώρας. Τα κοσμικά περιοδικά της εποχής φιλοξενούν τις μεγάλες φωνές στα πρωτοσέλιδά τους. Το λαϊκό τραγούδι ζει μέρες δόξας αλλά και μέρες Στέλιου Καζαντζίδη.
Στον αντίποδα του μεγάλου τραγουδιστή ανατέλλει το άστρο του Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος γίνεται το αγαπημένο παιδί του Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει τον αριστουργηματικό "Επιτάφιο" του Ρίτσου.
Ωστόσο για να γίνει ο Μπιθικώτσης το αντίπαλο δέος του Καζαντζίδη και να ψηφιστεί ως ο δημοφιλέστερος τραγουδιστής του 1961 από τους αναγνώστες του περιοδικού Ντόμινο, χρειάστηκε να κάνει κάτι ακόμα: Να γίνει ο "ταχυδρόμος" του Λαμπρόπουλου ψάχνοντας με ένα ποδήλατο στην Κοκκινιά το καμαράκι που ζούσε ξεχασμένος ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης. Και τι βρήκε; Έναν γέρο στα πρόθυρα του θανάτου, εξαθλιωμένο και άρρωστο να παλεύει με αναπνευστικά προβλήματα και παραμορφωτική αρθρίτιδα στα δάχτυλα έναν φτωχοδιάβολο που ανάσαινε με δυσκολία και αναθυμόταν κλαίγοντας περασμένες δόξες.
Πέθανε ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας Τάκης Λαμπρόπουλος
Ο Γρηγόρης τού μετέφερε το μήνυμα της Ανάστασης, που ήταν στην ουσία μια Ανάσταση και για τον ίδιο. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος και ο Βασίλης Τσιτσάνης, που έκαναν κουμάντο στην Κολούμπια, τον είχαν εξουσιοδοτήσει να δισκογραφήσει με τη φωνή του παλιά και καινούργια τραγούδια του Μάρκου. Ο Λαμπρόπουλος του είχε πει επί λέξει: "Πήγαινε να μου φέρεις τον Μάρκο".
Έτσι ηχογραφήθηκαν η "Φραγκοσυριανή", το "Αντιλαλούν οι φυλακές" αλλά και τα "Ματόκλαδα" και το "Απελπίστηκα" με τη φωνή της "Ρωμιοσύνης".