Σπαθί ο Θεοδωράκης για τον «ανεπιθύμητο» Χιώτη
1961, Συναυλία στο Κεντρικόν του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Χιώτης, συνοδευόμενος από την Μαίρη Λίντα, καταφθάνει στα καμαρίνια του θεάτρου με το μπουζούκι του περιχαρής που θα έπαιζε επιτέλους με μια συμφωνική ορχήστρα.
Ωστόσο οι μουσικοί της ορχήστρας της ΕΡΤ, ορισμένοι από τους οποίους ήταν συνάδελφοί του στα νυκτερινά μαγαζιά, αρνούνται να παίξουν μαζί του μπροστά στο φιλόμουσο κοινό που έχει κατακλύσει το θέατρο.
Ο έφορος των μουσικών ρωτά τον Θεοδωράκη: «Κύριε Μίκη, τι θα κάνει εδώ ο Κύριος Χιώτης;»
Ο Θεοδωράκης απαντά: «Είναι ο σολίστ»
«Αν παίξει ο Χιώτης, εμείς δεν δεχόμεθα να παίξουμε μαζί του», είναι η ομόφωνη προειδοποίηση των μελών της ορχήστρας.
Απειλείται αποχώρηση των μουσικών και το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η συναυλία είναι ορατό.
Ο Μίκης γνώριζε την συνεργασία του Χιώτη με κάποιους από τους μουσικούς της Συμφωνικής στα κέντρα που εμφανιζόταν ο μέγας δεξιοτέχνης.
«Για σταθείτε ρε παιδιά, εσείς παίζετε μαζί του κάθε βράδυ και βγάζετε λεφτά από το Χιώτη. Τι σας έπιασε τώρα;» απόρησε ο Θεοδωράκης, για να πάρει πληρωμένη απάντηση:
«Άλλο το κέντρο. Εδώ κάνουμε τέχνη!»
Ο Μίκης βέβαια με το εκτόπισμα της φήμης αλλά και της μουσικής του παιδείας φρόντισε να βάλει τέλος στο κακόγουστο αυτό αστείο. Η συναυλία ξεκίνησε μέσα σε κλίμα φορτισμένο από αυτή την αντιπαράθεση και το μπουζούκι δια χειρός Μανώλη Χιώτη πήρε το βάπτισμα του πυρός στις αίθουσες της σοβαρής μουσικής. Ο Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα, η Μαίρη Λίντα, ο Μπιθικώτσης και ο Τέρυ Χρυσός ήταν οι τραγουδιστές της βραδιάς. Η συναυλία στο Κεντρικόν, ωστόσο, είχε και άλλα παρατράγουδα όπως την κατάρρευση του Γρηγόρη Μπιθικώτση επί σκηνής αλλά και τα λάθη της χαριτωμένης νεαρής τότε παρουσιάστριας Μάρως Κοντού που αφού βαφτίζει την Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, ορχήστρα ελαφράς μουσικής, σε κάποια στιγμή αλλάζει μόνη της τον στίχο προαναγγέλλοντας το τραγούδι «Βράχο, βράχο τον Καημό μου/κάθομαι και τραγουδώ»… Ουδείς αλάνθαστος σε αυτή τη ζωή!