Η ανακάλυψη της βιταμίνης C

Στις 4 Απριλίου 1932 ο Αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ), μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η ανακάλυψη της βιταμίνης C

Στις 4 Απριλίου 1932 ο Αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ), μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα είχε παρατηρηθεί ότι η λεμονάδα προστάτευε τους ναυτικούς από το σκορβούτο, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C. Αυτή η ευεργετική δράση του λεμονιού αρχικά αποδόθηκε στα οξέα του. Γρήγορα όμως νέες παρατηρήσεις οδήγησαν στη διαπίστωση ότι άλλα όξινα τρόφιμα, π.χ. το ξίδι, δεν είχαν την ίδια προστατευτική δράση.

Το 1907 δύο Νορβηγοί ιατροί απομόνωσαν τη χημική ουσία που ήταν υπεύθυνη για την ασθένεια Beri-Beri. Η μελέτη τους βασίστηκε πάνω σε ένα νέο μοντέλο ζώου, το ινδικό χοιρίδιο, το οποίο μπορούσε να νοσήσει από σκορβούτο. Σύντομα βρέθηκε η υπεύθυνη ουσία, η οποία ονομάστηκε «βιταμίνη C».

Η ανακάλυψη της χημικής δομής της βιταμίνης C αποδίδεται σε μία ουγγρική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Άλμπερτ Σεντ-Γκιέργκι, ο οποίος μαζί με τον Τσαρλς Γκλεν Κινγκ απομόνωσαν τον αντισκορβουτικό παράγοντα.

Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν είτε καθόλου είτε αμελητέα ποσότητα ασκορβικού οξέως. Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασκορβικού οξέως είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σκόρδο, το λάχανο, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς. Επίσης βότανα, όπως το θυμάρι, το σέλινο και ο βασιλικός, είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Απαιτείται για την αύξηση και επιδιόρθωση συνδετικού ιστού, των δοντιών, των οστών και των χόνδρων, καθώς συμμετέχει στην υδροξυλίωση του κολλαγόνου.

Με μια ματιά…

1617: Πεθαίνει ο Τζον Νάπιερ, Σκωτσέζος μαθηματικός, που ανακάλυψε τους λογάριθμους.

1871: Πεθαίνει ο Πέτερ φον Ες, Γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

1913: Ο υπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

1917: Ο Βλαντίμιρ Λένιν, έχοντας επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».

1919: Το θωρηκτό «Αβέρωφ» εισέρχεται θριαμβευτικά στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 άνθρωποι το υποδέχονται πανηγυρίζοντας στην προκυμαία.

1931: Πεθαίνει ο Αντρέ Μισελέν, Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της βιομηχανίας ελαστικών Michelin.

1932: Γεννιέται ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

1952: Γεννιέται ο Γκάρι Μουρ, σπουδαίος μουσικός, που έγινε διάσημος με το «Still Got the Blues».

1968: Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82 ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

1968: Δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών ο Αμερικανός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σε μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Μέμφις. Τον πυροβόλησε από απέναντι πανσιόν ο Τζέιμς Ερλ Ρέι. Πολλοί, πάντως, πιστεύουν ότι δεν ήταν εκείνος ο δολοφόνος, αλλά ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Μέμφις.

2002: Τα αιώνια παιδιά, ο Φοίβος και η Αθηνά, επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δύο κούκλες, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον.

2004: Νέα εξέλιξη παίρνει η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό «Ατότσια» της Μαδρίτης, που στις 11 Μαρτίου στοίχισε τη ζωή σε 200 άτομα. Τέσσερις από τους υπόπτους για το μακελειό ανατινάζονται, όταν διαπιστώνουν ότι η ισπανική αστυνομία έχει περικυκλώσει το κτίριο στο οποίο κρύβονται. Από τη σφοδρή έκρηξη χάνουν τη ζωή τους εκείνοι, ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίζονται και 15 άτομα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110