Όταν ο Καζαντζίδης έκαψε τα μικρόφωνα...
1974: Ο Στέλιος Καζαντζίδης στο στούντιο ηχογραφεί ένα κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο: "Στην Ανατολή".
Είναι πρωί και ο μεγάλος τραγουδιστής ερμηνεύει το τραγούδι "Άπονες εξουσίες". Στέκεται μπροστά στο πανάκριβο πυκνωτικό μικρόφωνο που του διαθέτει η εταιρία ΜΙΝΟΣ.
Στον στίχο "μάνα σε ξεκληρίσανε..." κι ενώ η φωνή του έχει πάρει την ανηφόρα, ακούγεται ένα "παφ" και βγαίνουν καπνοί από το μικρόφωνο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Καζαντζίδης σοκαρισμένος σκέφτεται προς στιγμήν ότι μπορεί να του ζητήσουν να το πληρώσει.
Η ηχοληψία επαναλαμβάνεται το απόγευμα αυτή τη φορά όμως, για καλό και για κακό, εκτός από το σύνηθες προστατευτικό έχει τοποθετηθεί και μια λευκή σελίδα, για να αναχαιτίζει τις αρμονικές που θα μπορούσαν να "κάψουν" και δεύτερο μικρόφωνο.
Ο Στέλιος τραγούδησε με το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση, ο δίσκος ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου με υψηλές προσδοκίες.
Η συλλογή αυτή περιείχε συνολικά τα εξής 12 τραγούδια:
1) Τα πατροπαράδοτα (α') (Στίχοι Μιχάλης Κακογιάννης) Τραγουδούν: Μίκης Θεοδωράκης - Στέλιος Καζαντζίδης
2) Τα παραθύρια ορθάνοιχτα (Μιχάλης Κακογιάννης)
3) Στην ανατολή (Μίκης Θεοδωράκης)
4) Μες στην ταβέρνα (Μίκης Θεοδωράκης)
5) Άστατο πουλί (Μίκης Θεοδωράκης)
6) Και δεν μίλησε κανείς (Γιάννης Καλαμίτσης)
7)Τα πατροπαράδοτα (β') (Μιχάλης Κακογιάννης) Tραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης
8) Άπονες εξουσίες (Μιχάλης Κακογιάννης)
9) Μ' ένα καράβι όνειρα (Κώστας Στυλιάτης)
10) Φωτιές φωτιές (Μίκης Θεοδωράκης)
11) Δέκα παλικάρια (Μίκης Θεοδωράκης)
12) Βουνά σας χαιρετώ (Μίκης Θεοδωράκης)
Η αλήθεια είναι ότι ο Μίκης αφουγκράστηκε τόσο την ανάγκη μιας εξεγερμένης γενιάς για λαϊκό τραγούδι όσο και την μακρόχρονη σιωπή της μεγάλης φωνής που επιθυμούσε διακαώς να τραγουδήσει τα πάθη ενός λαού. Δυστυχώς η παταγώδης αποτυχία του δίσκου επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά πως στην τέχνη δύσκολα μπορείς να μεθοδεύσεις μια επιτυχία. 'Ισως να έφταιγε η πληθώρα των έργων του Θεοδωράκη που κατέκλυσε εκείνη την εποχή την αγορά. Ίσως πάλι ο πόλεμος που μαινόταν μεταξύ της δισκογραφικής εταιρίας και του τραγουδιστή. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης κατήγγειλε αργότερα πως οι πωλητές της ΜΙΝΟΣ γύριζαν και μάζευαν τους δίσκους από τα δισκοπωλεία. Γεγονός είναι πάντως ότι ο Καζαντζίδης 13 χρόνια μετά την επική του παρουσία στην Πολιτεία Α' τραγούδησε ξανά Θεοδωράκη χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία. Στο δίσκο συμμετείχαν ως σολίστες ο Λάκης Καρνέζης και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Ο τελευταίος υπέγραψε την επόμενη μεγάλη δισκογραφική επιτυχία του εμβληματικού τραγουδιστή, το πολύκροτο "Υπάρχω" ένα χρόνο μετά.