Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Φτωχό κομπολογάκι μου, Μητσάκης σε Χατζιδάκι: «Είσαι κλέφτης!»
Το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκι συμπεριέλαβε «Το κομπολογάκι» σε ένα ορχηστρικό πανόραμα μαζί με άλλα κορυφαία ρεμπέτικα, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Γιώργου Μητσάκη.
Τραγούδι γραμμένο στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής έγινε από προσωπική ανάμνηση του νεαρού τότε Γιώργου Μητσάκη, ύμνος των πρώτων μεταπολεμικών ημερών. Ο Μάρκος Βαμβακάρης όταν το άκουσε είχε πει χαρακτηριστικά. "Αυτός, Γιώργη, θα γίνει μια μέρα μεγάλος σουξές". Το θρυλικό κομπολογάκι είναι το πρώτο λαϊκό τραγούδι που ηχογράφησε η Κολούμπια αμέσως μετά την απελευθέρωση και έκανε αμέσως διάσημο τον δημιουργό του.
Πλην όμως το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις το συμπεριέλαβε σε ένα ορχηστρικό πανόραμα μαζί με άλλα κορυφαία ρεμπέτικα υπό τον εμβληματικό τίτλο "Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη" και το έκανε χωρίς να αναφέρει το όνομά του Γιώργου Μητσάκη. Ο Μητσάκης ξεσπάθωσε δικαίως εναντίον του καθώς όπως είπε και ο Θεοδωράκης, ως μάρτυρας κατηγορίας, "το λαϊκό τραγούδι δεν είναι μπαξέ τσιφλίκι". Οι εξηγήσεις του Χατζιδάκι στη δίκη ήταν μάλλον αφελείς και εξόργισαν ακόμα περισσότερο τον ενάγοντα που ζητούσε 1 εκατ. δραχμές ως αποζημίωση. Ο Μητσάκης αποκάλεσε «κλέφτη» τον Χατζιδάκι. «Τα ποσοστά μου τα εισέπραξα, αλλά η ηθική βλάβη που μου προκαλέσατε είναι μεγάλη. «Το κομπολογάκι» είναι το πρώτο μου τραγούδι, αυτό που με έκανε Μητσάκη" δήλωσε στην επ΄ ακροατηρίω διαδικασία.
Η δικαστική αυτή κλωτσοπατινάδα είχε ως συνέπεια την απόσυρση του δίσκου και την ρήξη του Μητσάκη με την εταιρία του την Κολούμπια. Το "κομπολογάκι" τραγουδιέται ακόμα και κανείς ή σχεδόν κανείς δεν θυμάται το φάουλ του Χατζιδάκι στον Μητσάκη.
Φτωχό κομπολογάκι μου
σε είχα το μεράκι μου
Συ μου πέρναγες την ώρα
Πες μου τι θα γίνω τώρα
Σε αγαπούσα αληθινά
δε σ’ είχα δώσει πουθενά
Όμορφο κομπολογάκι
μου `διωχνες κάθε μεράκι
Κι αν έχασα τη γκόμενα
πάψανε τα δεδόμενα
τώρα έχασα και σένα
γράψε αλίμονο σε μένα
Σε άλλα χέρια κι αν βρεθείς
πάλι εμέ θα θυμηθείς
Που να βρω να σ’ αγοράσω
για να μη σε ξαναχάσω