Ο θρίαμβος του Σπύρου Λούη
Ο Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας.

Στις 29 Μαρτίου 1896 παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα 17 αθλητές από πέντε χώρες προκειμένου να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 φίλαθλοι για να αποθεώσουν τους μεγάλους νικητές της διαδρομής.
Την εκκίνηση έδωσε με πιστολιά ο αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο Γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα. Τον ακολουθούσαν ο Αυστραλός Φλακ, ο Αμερικανός Μπλέικ και ο Ούγγρος Κέλνερ.
Ολυμπιακός: Απελπιστικά άστοχος
Οι Έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι πρώτος από τον όμιλο των Ελλήνων αθλητών έφτασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένιωθε σίγουρος για τη νίκη του. Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέικ εγκατέλειψε. Πάντως ο Γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί τού πρόσφεραν λουλούδια.
Όμως στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάστηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο Αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον Αυστραλό.
Ο Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας, με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στον στρατό, και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο.
Ο νεαρός δρομέας μπήκε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα ήταν ο πρώτος που έκοψε το νήμα της νίκης. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής. Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο. Έτσι την τρίτη θέση πήρε ο Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνο οι δύο πρώτοι.
Με μια ματιά…
1549: Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1792: Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ’ της Σουηδίας πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης 13 ημέρες νωρίτερα. Τον διαδέχεται ο Γουσταύος Δ’ Αδόλφος της Σουηδίας.
1831: Οι Βόσνιοι επαναστατούν εναντίον της Τουρκίας.
1847: Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Γουίνφιλντ Σκοτ καταλαμβάνουν τη Βερακρούς μετά από πολιορκία.
1871: Εγκαινιάζεται από τη βασίλισσα Βικτώρια το Royal Albert Hall.
1936: Στη ναζιστική Γερμανία ο Αδόλφος Χίτλερ λαμβάνει το 98,80% των ψήφων στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της παράνομης επαναστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας και της ανακατάληψης της Ρηνανίας.
1962: Ο Αρτούρο Φροντίσι, Πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
1965: Γεννήθηκε η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
1967: Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την ΕΡΕ αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μη διωχθούν για την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.
1974: Ο «Mariner 10» της NASA γίνεται το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που προσεγγίζει τον Ερμή.