Σαν σήμερα: Όταν «σίγησε» ένας σπουδαίος τραγουδοποιός...
Στις 15 Φεβρουαρίου 2007 πέθανε ο Αμερικανός τραγουδοποιός Ρέι Έβανς.
![Σαν σήμερα: Όταν «σίγησε» ένας σπουδαίος τραγουδοποιός...](https://www.fosonline.gr/media/news/2025/02/15/334621/main/evans-livingston.jpg)
Υπήρξε συνεργάτης του Τζέι Λίβινγκστον, με τον οποίο έγραψε στίχους για πολλά τραγούδια, κατακτώντας αρκετά βραβεία στην καριέρα τους.
Οι Λίβινγκστον και Έβανς κέρδισαν Όσκαρ το 1948 για το τραγούδι «Buttons and Bows», το οποίο γράφηκε για την ταινία «The Paleface», το 1950 για το «Mona Lisa», που γράφτηκε για την ταινία «Captain Carey, USA» και το 1956 για το περίφημο τραγούδι «Que sera sera», το οποίο γράφτηκε για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά».
Ολυμπιακός: Ο Ζέλσον και το σπάσιμο του... ροδιού το 2025!
Γνωστό τους τραγούδι είναι επίσης το «Tammy» του 1957 που γράφτηκε για την ταινία «Tammy and the bachelor» και προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Οι Λίβινγκστον και Έβανς, οι οποίοι συνέθεσαν ένα από τα κορυφαία δίδυμα στην Ιστορία της αμερικανικής μουσικής, έγραψαν επίσης τα δημοφιλή μουσικά θέματα για τηλεοπτικές σειρές, όπως «Bonanza και Mr. Ed». Το 1958 το δημιουργικό δίδυμο προτάθηκε για Βραβείο Tony με το μιούζικαλ «Oh, Captain!». Ο Έβανς πέθανε σε ηλικία 92 ετών, 42 χρόνια μετά τον θάνατο του Νατ Κινγκ Κόουλ, ο οποίος ανέδειξε το τραγούδι «Μόνα Λίζα».
Με μια ματιά...
1835: Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
1857: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου 1854 λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
1887: Γεννήθηκε ο Πιοτρ Νεστέροφ, Ρώσος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό του, μεταξύ αυτών και την πρώτη ανακύκληση.
1891: Ιδρύεται η ΑΪΚ Στοκχόλμης.
1932: Πέθανε ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου, διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη.
1946: Εγκαινιάζεται επίσημα ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια.
1951: Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και τέως υπουργός Μεταφορών, Πάνος Χατζηπάνος, καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απιστία κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων.
1952: Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου θάβεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο παλάτι του Γουίνδσορ.
1961: Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη των οικογενειών τους.
1965: Πέθανε ο σπουδαίος Αμερικανός τραγουδιστής Νατ Κινγκ Κόουλ, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως κορυφαίος πιανίστας της τζαζ. Έγινε γνωστός από την απαλή βαρύτονη φωνή του, με την οποία ερμήνευε τζαζ μελωδίες.
1972: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χορηγούν για πρώτη φορά ομοσπονδιακή προστασία πνευματικών δικαιωμάτων στις ηχογραφήσεις.
1974: Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.
1976: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Γιώργος Καράγκουτης.
1988: Πέθανε ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, ο οποίος συνέβαλε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμήθηκε μαζί με τους Σ. Tομονάγκα και Τζέι Σι Σουίνγκερ με το Νόμπελ Φυσικής (1965) για τη θεμελιακή εργασία τους στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, η οποία είχε σημαντικές συνέπειες στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων.
1989: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.
1991: Η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Βίσεγκραντ για τη φιλελευθεροποίηση των αγορών τους.
2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.
2008: Πέθανε η Ντόλλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.