Όταν «έφυγε» ο Tζένερ, «πατέρας της ανοσολογίας»

Στις 26 Ιανουαρίου 1823 ο Έντουαρντ Τζένερ σταμάτησε να βρίσκεται ανάμεσά μας, χάνοντας τη μάχη της ζωής λόγω αποπληξίας και μετέπειτα σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν «έφυγε» ο Tζένερ, «πατέρας της ανοσολογίας»

Αυτό που είναι σίγουρο και προφανώς δύσκολα θα το φανταζόταν και ο ίδιος όσο ζούσε είναι ότι το έργο του όχι μόνο δεν θα πέθαινε ποτέ, αλλά θα έμενε στην Ιστορία ως μία από τις σπουδαιότερες ιατρικές καινοτομίες, χάρη στην οποία σώθηκαν εκατομμύρια ζωές.

Ο Τζένερ, γιος κληρικού, γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1749 στο Μπέρκλεϊ. Ύστερα από σπουδές ιατρικής και ανατομίας στο Λονδίνο, επέστρεψε στο Μπέρκλεϊ για να εξασκήσει το επάγγελμα. Ύστερα από κάποια χρόνια θα του γινόταν εμμονή η καταπολέμηση της ευλογιάς, η οποία τον 18ο αιώνα σκότωνε 400.000 ανθρώπους ετησίως, με το ποσοστό θνησιμότητας να φτάνει μέχρι το 90% στα παιδιά.

Ύστερα από ατελείωτες ώρες έρευνας, τον Απρίλιο του 1796 ο Τζένερ θα έβρισκε τη μεγάλη ευκαιρία να τεστάρει τη θεωρία του, την οποία ανέπτυξε μέσω παρατήρησης των γεωργών και των βοοειδών της περιοχής του. Όταν μια νεαρή αγρότισσα, η Σάρα Νελμς, κόλλησε δαμαλίτιδα από μια αγελάδα, ο Τζένερ πήρε πύον από ένα εξάνθημά της και το μετάγγισε μέσω δύο μικρών τομών σε ένα υγιές άτομο, τον 8χρονο γιο του κηπουρού του, τον Τζέιμς Φιπς. Ο μικρός προσβλήθηκε από ήπια μορφή δαμαλίτιδας, αλλά δεν έπαθε κάτι σοβαρό. Όταν έγινε καλά, ο Τζένερ τον μόλυνε με ευλογιά. Για καλή του τύχη και για το καλό της ανθρωπότητας, ο μικρός Φιπς δεν νόσησε ποτέ. Ο Τζένερ είχε βρει τη λύση για την καταπολέμηση της θανατηφόρας ασθένειας και αφότου επανέλαβε το πείραμα και σε άλλα 23 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο 11 μηνών γιος του, ξεκίνησε την προσπάθεια διάδοσης και νομιμοποίησης του εμβολίου του.

Παρά τον «πόλεμο» από τον Τύπο της περιοχής αλλά και την Εκκλησία, ο Τζένερ -όντας ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «εμβολιασμός»- νομιμοποίησε το εμβόλιό του, το οποίο πλέον παρεχόταν δωρεάν σε όποιον το επιθυμούσε. Ο εμβολιασμός άρχισε να εφαρμόζεται στον βρετανικό στρατό και στο ναυτικό και διαδόθηκε σιγά σιγά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Κάπως έτσι ο «πατέρας της ανοσολογίας» έσωσε αμέτρητες ανθρώπινες ζωές…


Με μια ματιά…

1821: Αρχίζει η συνέλευση της Βοστίτσας. Στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας ως ο πρώτος κυβερνήτης του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

2020: Συντρίβεται στην περιοχή Καλαμπάσας της Καλιφόρνια το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο 41χρονος βετεράνος άσος του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ, και άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα. Όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος τύπου Sikorsky S-76 βρήκαν τραγικό θάνατο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110