Η Σύνοδος Ειρήνης του Παρισιού
Σαν σήμερα το 1919 πραγματοποιήθηκε η πολυεθνής σύνοδος ειρήνης του Παρισιού που οργανώθηκε από τις νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ και των ΗΠΑ στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Με αυτήν συστάθηκε ένας παγκόσμιος σύνδεσμος των εθνών που έλαβε την επίσημη ονομασία Κοινωνία των Εθνών. Παράλληλα τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση οι συνθήκες ειρήνης μεταξύ των ηττημένων κεντρικών δυνάμεων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν επίσημα στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκαν στις 12 Μαΐου του 1919. Επί ενάμιση χρόνο αργότερα ακολούθησαν διαβουλεύσεις για την κατάρτιση επιμέρους συνθηκών σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη που συγκλήθηκε από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας έδωσαν το παρών αντιπρόσωποι 32 κρατών που συμμετείχαν στον πόλεμο. Οι αντιπρόσωποι των χωρών είχαν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους μόνο όταν συζητείτο θέμα που αφορούσε τα συμφέροντά τους.
Ολυμπιακός: Παρέλαση στην Ευρωλίγκα!
Οι συνθήκες που συνομολογήθηκαν από την Κοινωνία των Εθνών σε αυτή τη σύνοδο δεν ήταν ακριβώς συνθήκες ειρήνης ή συμφιλίωσης, αλλά περισσότερο έμοιαζαν με συνθήκες τιμωρίας των ηττημένων που συγκάλυπταν οικονομικά οφέλη. Οι αποφάσεις περιστράφηκαν κυρίως στο διαμελισμό των τριών κεντρικών αυτοκρατοριών της Γερμανικής, της Αυστροουγγρικής και της Οθωμανικής και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κρατών στην Ευρώπη. Έγινε επανασύσταση της Πολωνίας, δημιουργήθηκε η Τσεχοσλοβακία και η Γιουγκοσλαβία, αλλά και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή. Οι γερμανικές αποικίες μοιράστηκαν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Νότιας Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.
Στο μεταξύ πολεμικές αποζημιώσεις απαιτήθηκαν από τη Γερμανία, ενώ οι βασικότερες συνθήκες που συνομολογήθηκαν με βάση τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης ειρήνης των Παρισίων ήταν η συνθήκη των Βερσαλλιών, η συνθήκη του Αγίου Γερμανού, η συνθήκη του Νεϊγύ, η συνθήκη του Τριανόν και η συνθήκη των Σερβών, η οποία το 1923 αντικαταστάθηκε από τη συνθήκη της Λωζάνης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1535: Ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρρο ιδρύει τη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού.
1562: Ο Πάπας Πίος Δ΄ ανοίγει και πάλι τη Σύνοδο του Τρέντο για την τρίτη και τελευταία περίοδο συνεδριάσεων.
1778: Ο Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που ανακαλύπτει τα νησιά της Χαβάης, τα οποία ονομάζει «νησιά Σάντουιτς».
1823: Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
1913: Κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου ο ελληνικός στόλος νικά τον οθωμανικό στη ναυμαχία της Λήμνου, εξασφαλίζοντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την Ελλάδα.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει από τις γερμανικές δυνάμεις την Κρακοβίας, στην Πολωνία.
1953: Ο πρώτος αγώνας της Φόρμουλα 1 που γίνεται στη Λατινική Αμερική φιλοξενείται στο Μπουένος Άιρες και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Στον 32ο γύρο η Φεράρι του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει 10 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.
1965: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
1967: Ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο, ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης», καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για πολυάριθμα εγκλήματα.
1974: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ της ισραηλινής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, δίνοντας τέλος στις συγκρούσεις στο αιγυπτιακό μέτωπο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.
1978: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνει τη Βρετανία ένοχη για κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο δεν της επιρρίπτει κατηγορίες για βασανιστήρια.
1989: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν τραυματίζουν τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα έξω από το σπίτι του.
1991: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας τένις του Australian Open (5 ώρες και 11 λεπτά) παίζεται μεταξύ του Μπέκερ και του Καμπορέσε.
1992: Ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο με οικοδόμους, που δούλευαν για το βρετανικό στρατό στο Μπέλφαστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα.
1998: Ο Νταν Γεωργιάδης πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 77 ετών. Διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και της Εθνικής Ελλάδος.
2000: Στον αγώνα ΑΕΚ-Σαβίνσκι (68-44) για το Κύπελλο Σαπόρτα, η ΑΕΚ ισοφαρίζει το 30χρονο ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης στα κύπελλα Ευρώπης. 44 πόντους είχε δεχθεί την περίοδο 1970-71 στην προκριματική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ραμπάτ του Μαρόκο (95-44).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ