Η Στάση του Νίκα
Μια μέρα σαν σήμερα στις 11 Ιανουρίου του 532 ξέσπασε, στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, η «Στάση του Νίκα». Από το σύνθημα («Νίκα») που φώναζε ο εξεγερμένος όχλος, όπως κατά τη διάρκεια των αρματοδρομιών.
Τα δυο μεγαλύτερα (από τα τέσσερα, αφού υπήρχαν κι οι «Kόκκινοι» και οι «Λευκοί») σωματεία του ιπποδρόμου, «Πράσινοι» και «Βένετοι»), ωθούν το λαό σε εξέγερση, κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, γιατί δύο μέλη τους φυλακίστηκαν με κατηγορίες δολοφονίας. Αρχικά είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο αυτοκράτορας (οπαδός των Βένετων, ως την Στάση...) μετέτρεψε την ποινή, αλλά αυτό δεν έφτασε στα σωματεία τους, που ζητούσαν πλήρη απαλλαγή τους.
Άλλωστε, όλα τους, από την εποχή της Ρώμης, κιόλας, διέθεταν πολιτική δύναμη κι επιρροή. Έτσι, υποκινημένα από εχθρούς του αυτοκράτορα, επιχείρησαν να τον ανατρέψουν. Για μια εβδομάδα η Βασιλεύουσα βρισκόταν στο έλεος του όχλου, που πολιόρκησε το παλάτι και στον Ιππόδρομο, συνεννοούμενοι με τους συμμάχους τους στην Σύγκλητο, αναγόρευσαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου. Κατά τη διάρκεια των ταραχών (οι πιο βίαιες στην ιστορία της) η μισή Κωνσταντινούπολη κάηκε.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
O Ιουστινιανός, που ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την Πόλη, με προτροπή, της συζύγου του, Θεοδώρας, κινητοποίησε τον στρατό (υπό τον στρατηγό Βελισσάριο) και κατέπνιξε την Στάση στο αίμα, με τους εξεγερμένους να εγκλωβίζονται και να σφαγιάζονται στον Ιππόδρομο (περίπου 30.000 νεκροί).
Η επιτυχημένη καταστολή της εξέγερσης θεμελίωσε τη κυριαρχία του Ιουστινιανού στην Αυτοκρατορία εξαφανίζοντας την πολιτική επιρροή των αθλητικών-πολιτικών σωματείων.
ME MIA MATIA
347: Γεννήθηκε ο Θεοδόσιος ο Μέγας, τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 17/1/395)
976: Ο Βασίλειος Β' (μετέπειτα Βουλγαροκτόνος) αναγορεύθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η'
1801: Με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 17 Γιαννιώτισσες ρίχθηκαν στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγηκαν.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μετέφερε την πρωτεύουσα της (απελευθερωμένης) Ελλάδας στην Αίγινα.
1843: Πέθανε ο Φράνσις Σκοτ Κι, Αμερικανός δικηγόρος, συνθέτης και ποιητής. Έγραψε το ποίημα «Star-Spangled Banner», που έγινε το 1931 και επίσημα ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. (Γεν. 1/8/1779).
1878: Γεννήθηκε ο στρατηγός και δικτάτορας, Θεόδωρος Πάγκαλος.
1879: Έναρξη του πολέμου των Άγγλων με τους Ζουλού.
1897: Συναθροίστηκαν στον Πανελλήνιο ΓΣ 28 σωματεία και την επόμενη στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό συνήλθε επίσημα το συνέδριο κι ελήφθη η απόφαση της ίδρυσης του ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ. Την ίδια μέρα ψηφίστηκε το καταστατικό της αρχαιότερης ομοσπονδίας, όπου, αρχικά, υπάγονταν πολλά αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ.
1910: Γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ναυτικός και λογοτέχνης. (Θαν. 10/2/1975)
1916: Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής των Ελλήνων, που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915, συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βουλευτές της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με επευφημίες από ολόκληρη την εθνική αντιπροσωπεία.
1922: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη θεραπεία, κατά του διαβήτη, με ινσουλίνη.
1928: Ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» προσκάλεσε τον Ελληνορουμάνο συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι να μιλήσει στο θέατρο «Αλάμπρα», της οδού Χαλκοκονδύλη, εκθέτοντας τις εντυπώσεις του από την ΕΣΣΔ. Μίλησε κι ο Νίκος Kαζαντζάκης και τέλος ο Ιστράτι, που ενθουσίασε τόσο το ακροατήριό του, ώστε βγαίνοντας από τη διάλεξη κινήθηκε σε διαδήλωση στην Πλατεία Κάνιγγος! Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και προκλήθηκε σάλος που οδήγησε στη δίωξη και τελικά στην απέλαση του Ιστράτι.
1935: Η θρυλική Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ, έγινε η πρώτη γυναίκα που πετάει μόνη της από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Η Έρχαρτ, διήνυσε 2.400 χμ σε 18 ώρες.
1946: Ο Εμβέρ Χότζα ανακήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας.
1951: Πέθανε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, πολυγραφότατος συγγραφέας.
1989: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην ιστορική δήλωση, ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».
1991: Στην Κολομβία, οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συμφώνησαν με την κυβέρνηση για την παράδοση των όπλων τους.
1999: Ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ ανακηρύχθηκε καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα ύστερα από ψηφοφορία των δημοσιογράφων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής. Δεύτερος ο Φρανζ Μπεκενμπάουερ και τρίτος ο Αλφρέντο ντι Στέφανο.
2008: Άφησε τα εγκόσμια ο Έντμουντ Χίλαρι, Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης. Πρώτος που πάτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια, στις 29 Μαΐου 1953. (Γεν. 20/7/1919)
2015: Ξεψύχησε η Ανίτα Έκμπεργκ, Σουηδή ηθοποιός. (Γεν. 29/9/1931)
2015: Πέθανε ο Μπάμπης Γκολές, τραγουδιστής, από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. (Γεν. 1947)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ