Ο βάκιλος της φυματίωσης και το Νόμπελ

Στις 10 Δεκεμβρίου 1905 ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.

Ο βάκιλος της φυματίωσης και το Νόμπελ

Πρόκειται για έναν από τους θεμελιωτές της επιστήμης της μικροβιολογίας, με τις ανακαλύψεις του να συμβάλουν καθοριστικά στην ίαση της εν λόγω ασθένειας, η οποία αποτελούσε αληθινή μάστιγα για την ανθρωπότητα μέχρι τότε.

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1843 στο Κλάουστατ του Βασιλείου του Ανοβέρου, ενώ σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1866. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός σε διάφορες πόλεις και ύστερα από βραχυχρόνια υπηρεσία ως στρατιωτικός γιατρός στον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο (1870 – 1871), εργάστηκε ως χειρουργός στην πόλη Βόλσταϊν της Πρωσίας, όπου δημιούργησε ένα μικρό εργαστήριο. Εξοπλισμένος με ένα μικροσκόπιο, ένα μικροτόμο κι έναν αυτοσχέδιο επωαστικό κλίβανο, άρχισε την ενασχόλησή του με τη μικροβιολογία μελετώντας αρχικά φύκια και αργότερα στράφηκε προς τα παθογόνα μικρόβια.

Στις 24 Μαρτίου 1882 ανακοίνωσε στη Φυσιολογική Εταιρεία του Βερολίνου ότι ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης, που πίστευε ορθώς ότι ήταν η αιτία όλων των μορφών φυματίωσης. Την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποίησε έρευνες για τη χολέρα που μάστιζε την Αίγυπτο και την Ινδία. Σ’ ένα ταξίδι του στην Ινδία, το 1884, συμπλήρωσε την εργασία του για την ανακάλυψη του μικροβίου της χολέρας και της μετάδοσής της με το πόσιμο νερό, την τροφή και την ενδυμασία. Ασχολήθηκε ακόμη με έρευνες για ανθρωπονόσους και ζωονόσους όπως η λέπρα, η πανώλη των βοοειδών, η βουβωνική πανώλη, η τρυπανοσωμίαση των ίππων, ο πυρετός του Τέξας και η ελονοσία. Για την ελονοσία μάλιστα είχε σχεδόν πειστεί ότι μεταδιδόταν από τα κουνούπια, όταν ο Βρετανός μικροβιολόγος Ρόναλντ Ρος δημοσίευσε τα ευρήματά του, που κατέτειναν στο ίδιο συμπέρασμα.

Στην προσωπική του ζωή είχε τελέσει δύο γάμους. Ο πρώτος με την Έμα Φρατς, με την οποία απέκτησε μία κόρη και ο δεύτερος με την ηθοποιό Χέντβιγκ Φράιμπεργκ. Πέθανε στις 27 Μαΐου 1910 στη λουτρόπολη του Μπάντεν-Μπάντεν, που ανήκε τότε στο Μεγάλο Δουκάτο της Βάδης και σήμερα στο κρατίδιο της Βάδης-Βιτεμβέργης της Γερμανίας.

Με μια ματιά…

1041: Ο θετός γιος της αυτοκράτειρας Ζωής ανεβαίνει στο θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Μιχαήλ Ε΄.

1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημόσια στη Βιτεμβέργη το δικό του αντίγραφο της παπικής βούλας Exsurge Domine.

1817: Το Μισισίπι γίνεται η 20η πολιτεία των ΗΠΑ.

1877: Ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει την Πλέβεν μετά από 5μηνη πολιορκία. Η φρουρά των 25.000 επιζώντων Οθωμανών παραδίνεται. Η ρωσική νίκη είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

1884: Εκδίδονται οι Περιπέτειες του Χώκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουαίην.

1893: Ο Χαρίλαος Τρικούπης σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων λέει τη φράση που έμεινε στην ιστορία ως «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1896: Το έργο του Αλφρέ Ζαρρύ Ο Υμπύ βασιλιάς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι. Στο τέλος της παράστασης ξεσπούν ταραχές.

1898: Υπογράφεται στο Παρίσι η συνθήκη με την οποία τερματίζεται επίσημα ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος.

1900: Υπογράφεται από τον Ύπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας, πρίγκιπα Γεώργιο, ο νόμος 265 με τον οποίο ιδρύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

1901: Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Νόμπελ.

1906: Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη διαμεσολάβησή του στο Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο και γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει βραβείο Νόμπελ.

1909: Η Σέλμα Λάγκερλεφ γίνεται η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1936: Ο Εδουάρδος Η΄ του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει την παραίτησή του.

1941: Τα βρετανικά πολεμικά πλοία HMS Prince of Wales και HMS Repulse βυθίζονται από τορπίλες του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

1948: Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1963: Απονέμεται στο Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2016: Διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοιχίζει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 ακόμη. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάσσεται κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110