Η «Χρυσή Μπάλα» του Ροναλντίνιο
Σαν σήμερα στις 28 Νοεμβρίου του 2005 ο Ροναλντίνιο τιμήθηκε με το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» από το γαλλικό περιοδικό «France Football» για τις επιδόσεις του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο διεθνής μεσοεπιθετικός έγινε ο τρίτος Βραζιλιάνος που κέρδισε τη συγκεκριμένη διάκριση, ακολουθώντας τα «χνάρια» των Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999).
Ο Ροναλντίνιο, που πήρε τα «σκήπτρα» από τον Αντρέι Σεβτσένκο, συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις στη σχετική ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος 52 αθλητικοί συντάκτες-ανταποκριτές του «France Football» από χώρες-μέλη της ΟΥΕΦΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο 25χρονος εκείνη την περίοδο Ροναλντίνιο έλαβε 225 ψήφους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φρανκ Λάμπαρντ (148) της Τσέλσι και στην τρίτη τον αρχηγό της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ (142).
Ολυμπιακός: Η «πρώτη» του Μασούρα στο Europa League
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στην Γκρέμιο και μετά από μία διετία στην Παρί Σεν Ζερμέν (2001-2003), ο Ροναλντίνιο μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα το 2003 και φόρεσε για πέντε χρόνια τα «μπλαουγκράνα». Στο διάστημα αυτό, κατέκτησε με τους Καταλανούς δύο πρωταθλήματα (2004–05, 2005–06), ισάριθμα ισπανικά Σούπερ Καπ (2005, 2006), όπως επίσης και το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2005–06 στον τελικό κόντρα στην Άρσεναλ (2-1) στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού.
Μετά την Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη Μίλαν, πριν γυρίσει στην πατρίδα του για να παίξει στις Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο, ενώ φόρεσε επίσης τη φανέλα της Κερέταρο αλλά και της Φλουμινένσε, στην οποία έκλεισε και την καριέρα του. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο άθλημα κατέγραψε 570 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο και πέτυχε 206 γκολ, ενώ μέτρησε και 171 ασίστ.
Με μια ματιά…
1912: Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της 21/12/1904 οι εκπρόσωποι 10 κρατών: (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) επανιδρύουν στο Λονδίνο την Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσυκλετιστών (FICM) και έπειτα FIM
1939: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέιμς Νέισμιθ, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Νέισμιθ διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν.
1948: Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Με την τούρκικη ομάδα αγωνίζεται ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και με την ελληνική κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστώντας στο 46’ τον Μιχάλη Δελαβίνια, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος, που με την Εθνική θα παίξει σε 11 αγώνες και αργότερα θα μεταγραφεί στην Ίντερ. Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ιδίου χρόνου όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής.
1964: Ο Τόμι Ρος της Ρος Κάουντι σκοράρει τρεις φορές σε 90 δευτερόλεπτα εναντίον της Νάιρν Κάουντι καταγράφοντας το συντομότερο χατ τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ του δεν θα καταγραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2004, με το επίσημο ρεκόρ να ανήκει μέχρι τότε στον Τζίμι Ο’Κόνορ της Σέλμπουρν ο οποίος σκόραρε χατ τρικ σε 134” εναντίον της Μποέμιανς στις 19/11/1967.
1965: Ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει ντεμπούτο ως παίκτης της εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι (77-95)
1989: Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά την διαφυγή της από την πατρίδα της.
1999: Ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στην Α’ Κατηγορία της Αργεντινής στον αγώνα Βελές Σάρσφιλντ-Φεροκαρίλ Έστε πετυχαίνει 3 γκολ με πέναλτι.
2013: Ο 31χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα», για το ταλέντο του, τις αθλητικές του επιδόσεις, το ήθος του αλλά και για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό.
2015: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών με Αναπηρίες στο Έγκερ της Ουγγαρίας που ξεκίνησε στις 24/11. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν, ο κάτοχος δύο μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παύλος Μάμαλος, καθώς και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (54κ.).
2021: Ο 28χρονος Ελληνοαυστραλός πυγμάχος Τζόρτζ Καμπόσος νικά, τον μέχρι σήμερα αήττητο, Αμερικάνο Τεοφίμο Λόπες στο «Madison Square Garden» της Νέα Υόρκης, με ένα γήπεδο εναντίον του, και παίρνει τις ζώνες του παγκόσμιου πρωταθλητή ελαφρών βαρών WBA, IBF και WBO. Ο Καμπόσος αναδείχθηκε νικητής με split decision με τους δύο από τους τρεις κριτές να του δίνουν το προβάδισμα στους γύρους και την ζώνη.
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Χοσέ Μπράσκο «Πέπε» Κατά, ο οποίος διετέλεσε προπονητής της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών τη διετία 1983-1984 και οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Ως προπονητής του ΝΟ Χίου, το 1990, τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ