Η σύλληψη του Κοσκωτά

Στις 23 Νοεμβρίου 1988 ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο.

Η σύλληψη του Κοσκωτά

Είναι τότε που αρχίζουν όλοι να μιλούν για το περιβόητο «Σκάνδαλο Κοσκωτά».

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, σε ιδιωτικό αεροδρόμιο του Μπέντφορντ Μασαχουσέτης, ο φυγόδικος Γ. Κοσκωτάς.

Στις 24.00 ώρα Ελλάδος περιήλθε στην πολιτική ηγεσία από αξιόπιστη πηγή, και συγκεκριμένα από τον υιό του πρωθυπουργού κ. Νίκο Παπανδρέου, η πληροφορία ότι ο Γ. Κοσκωτάς, επιβαίνων εις το αεροσκάφος Σαλιαρέλη, κατευθυνόταν από το Κίνγκστον της Τζαμάικα στο αεροδρόμιο του Μπέντφορντ, όπου θα προσγειωνόταν μετά από δυόμισι ώρες περίπου. Μέσα σε τριάντα με τριανταπέντε λεπτά είχαν ολοκληρωθεί οι παραπάνω τηλεφωνικές επαφές και στη 01.25 έφτασε (ώρα λήψης) και πρόσθετο επίσημο τηλετυπικό σήμα στην INTERPOL Ουάσινγκτον, με αίτημα την άμεση σύλληψη του Γ. Κοσκωτά» αναφέρει ο Τύπος της εποχής, δύο μέρες μετά τη σύλληψη.

Είναι το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας της «Αλλαγής». Κυρίως όμως ήταν η πρώτη μεγάλη ένδειξη του πολιτικού σκηνικού της διαφθοράς που θα επικρατούσε τα επόμενα χρόνια, καθώς και των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ των τραπεζών, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Ο Ελληνοαμερικάνος Γιώργος Κοσκωτάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης ως απλός υπάλληλος το 1979, και ενώ τον καταζητούσαν ήδη στην Αμερική για πλαστογραφία. Πέντε μόλις χρόνια αργότερα, σε μια ιστορία που θυμίζει χολιγουντιανό σενάριο, ο Κοσκωτάς είχε καταφέρει να αγοράσει την Τράπεζα Κρήτης και να δημιουργήσει έναν κολοσσό των ΜΜΕ, τη «Γραμμή», με έξι περιοδικά, τρεις εφημερίδες (ανάμεσά τους και η «Καθημερινή», καθώς και η «Βραδυνή») και έναν ραδιοσταθμό, ενώ το 1987 αγόρασε και τον Ολυμπιακό.

Από τον Οκτώβριο του 1987 τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτουν τις παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής, τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας Κοσκωτά.

Όταν ξεσπά το σκάνδαλο, ο Κοσκωτάς βρίσκεται ήδη εκτός χώρας, έχοντας καταφύγει στις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του κατάσχεται και αποφασίζεται η εκποίησή της. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να ματαιώνουν τελευταία στιγμή συλλαλητήριο υπέρ του -συμπαθούς στα μάτια τους- προέδρου της ομάδας. Μετά την αποκάλυψη νέας υπεξαίρεσης, ο Κοσκωτάς θα διαφύγει για τη Βραζιλία με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αργύρη Σαλιαρέλη και από εκεί στις ΗΠΑ. Στον Σαλιαρέλη φέρεται τότε να μεταβίβασε χωρίς κανένα αντίτιμο τις μετοχές τις ΠΑΕ Ολυμπιακός (68%), κάτι που όμως αρνήθηκε αργότερα.


Με μια ματιά...

1826: Πέθανε ο Γιόχαν Μπόντε, Γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode. Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα.

1859: Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Μπίλι δε Κιντ, παράνομος της Άγριας Δύσης, που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τον σερίφη Πατ Γκάρετ. Η ιστορία και το τέλος του απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Σαμ Πέκινπα στην ταινία «Pat Garrett & Billy the Kid», με μουσική του Μπομπ Ντίλαν.

1904: Τελετή λήξης των τρίτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Οι πρώτοι Αγώνες επί αμερικανικού εδάφους στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών, με τον Περικλή Κακούση.

1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντι Μπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).

1970: Ο Τζορτζ Χάρισον κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το τραγούδι «My Sweet Lord», που θα γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

1976: Αεροπλάνο YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες, από τους οποίους τέσσερις είναι μέλη του πληρώματος.

1989: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός σχηματίζουν οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1991: Πέθανε ο Γερμανός ηθοποιός Κλάους Κίνσκι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Νικολάους Καρλ Γκίντερ Ναξίνσκι.

1996: Το μοντέλο Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις Κόσμος στην Ινδία. Αντιδράσεις από τον ινδικό λαό για τη διοργάνωση των καλλιστείων.

2015: Ισοπέδωση της Καμπούλ από καταστροφικό σεισμό 6,9 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω 80.000 άστεγους και 7.540 νεκρούς.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110