Η δίκη της χούντας

Στις 16 Οκτωβρίου 1975 αρχίζει η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Η δίκη της χούντας

Στις 16 Οκτωβρίου 1975 αρχίζει η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Η δίωξη των υπευθύνων ξεκίνησε με πρωτοβουλία πολιτών στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, μόλις ενάμιση μήνα μετά την πτώση της δικτατορίας εκείνο το πρωί του Ιουλίου, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους φωνάζοντας «δώστε τη χούντα στον λαό».

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την προανάκριση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Τσεβά, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά του στις 14 Οκτωβρίου 1974 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών. Στις 28 Ιουλίου 1975 το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 677 θα παραπέμψει την υπόθεση προς εκδίκαση στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Η δίκη θα αρχίσει στις 9 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975 σε αίθουσα -για λόγους ασφαλείας- των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Πρόεδρος του δικαστηρίου ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας της έδρας ο Νικόλαος Γανώσης. Κατηγορούμενοι ήταν για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Ένας από τους κατηγορουμένους, ο πρώην έφεδρος αξιωματικός Ηλίας Τσιαπούρας, φυγοδικούσε, ενώ στις τελευταίες σειρές των εδωλίων κάθονταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες. Στη δίκη θα παραστούν συνολικά 82 δικηγόροι, είτε ως συνήγοροι υπεράσπισης είτε ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής, μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δυόμισι μήνες! Από την αίθουσα θα παρελάσουν συνολικά 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975, με 20 από τους κατηγορουμένους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης αρκετών ετών έως και ισόβια κάθειρξη, ενώ μόλις 12 αθωώθηκαν. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ ο αρχηγός του πραξικοπήματος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Έχοντας προηγουμένως και μία ισόβια καταδίκη, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις φυλακές Κορυδαλλού το 1999, αφού πρώτα είχε προλάβει να δώσει το «χρίσμα» στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο ως πρώτο γενικό γραμματέα της φασιστικής οργάνωσης ΕΠΕΝ, που αποτέλεσε την πολιτική έκφραση των χουντικών, παρά τη φυλάκιση των πρωτεργατών της 21ης Απριλίου. Στη φυλακή θα πεθάνει και ο Ιωαννίδης το 2010, όπως και ο Ντερτιλής το 2013. Τον Φεβρουάριο του 1977 η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και οι περισσότεροι από τους «δευτεραγωνιστές» αθωώθηκαν.

Με μια ματιά…

1846: Ο Γουίλιαμ Μόρτον επιδεικνύει για πρώτη φορά την αναισθησία με αιθέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

1923: Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ και ο αδελφός του, Ρόι, ιδρύουν την Walt Disney Company.

1946: Δίκη της Νυρεμβέργης: εκτελούνται οι καταδικασμένοι ναζί ηγέτες της κύριας δίκης.

1964: Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1983: Το σοβιετικό «Βενέρα 16» μπαίνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.

1984: Πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο στην Καλιφόρνια η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από τον δόκτορα Λέοναρντ Μπέιλι.

1986: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Αφρικανό, στον Νιγηριανό Γουόλε Σογίνκα.

1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο «Ματέο Φλόρες», προτού αρχίσει ο αγώνας της Εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα ποδοπατήματα και 180 τραυματίστηκαν.

1998: Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».

2007: Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος τέλεσε πρόεδρος για δύο έτη.