Η… αμαρτωλή κούρσα

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1988 οκτώ διάσημοι σπρίντερ ήταν έτοιμοι να μονομαχήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα.

Η… αμαρτωλή κούρσα

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1988 οκτώ διάσημοι σπρίντερ ήταν έτοιμοι να μονομαχήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Εκείνη την εποχή στην κατηγορία μεσουρανούσαν ο Μπεν Τζόνσον με τον Καρλ Λιούις και η μεταξύ τους μονομαχία κέντρισε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Ο Τζόνσον ξεκίνησε καλύτερα από όλους την κούρσα, ενώ ο Λιούις ανέβαζε στροφές πριν από το τέλος. Με διαφορά κλασμάτων του δευτερολέπτου, ο Καναδός, τερμάτισε πρώτος με το παγκόσμιο ρεκόρ των 9.79 δευτερολέπτων και φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό με 9.92 δευτερόλεπτα.

Μετά τη νίκη του ο Τζόνσον δήλωσε: «Το όνομά μου είναι Μπέντζαμιν Σινκλέρ Τζόνσον Τζούνιορ και αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ θα διαρκέσει πενήντα χρόνια, ίσως και εκατό. Και ακόμα και εάν κάποιος το σπάσει μπορεί να κερδίσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, όμως το χρυσό μετάλλιο είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πάρει από εμένα». Μία μέρα αργότερα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά για τον Τζόνσον. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ η ανάλυση των δειγμάτων ούρων του σπρίντερ έδειξε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στο άκουσμα της είδησης ο Καναδός δήλωσε αθώος και πως δεν πήρε ποτέ εν γνώσει του απαγορευμένες ουσίες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Τζόνσον υποστήριξε: «Στην αίθουσα δοκιμών, ένας άντρας με πλησίασε και μου έδωσε ένα μπουκάλι. Το πήρα από αυτόν και το ήπια. Όταν τελείωσε αυτή η μπύρα όμως, βρήκα μια δύσοσμη κίτρινη κολλώδη ουσία στο κάτω μέρος της φιάλης». Ένα χρόνο μετά ο Τζόνσον άλλαξε στάση και παραδέχθηκε πως έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε μία από τις επόμενες δίκες που έγιναν, ο Καναδός υποστήριξε πως έπαιρνε αναβολικά από το 1981 έως το 1988. Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος από εκείνη την κούρσα που είχε κάνει χρήση αναβολικών. Το 2003 ο Γουέντ Έξουμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής ολυμπιακής επιτροπής, έφερε στο φως τα στοιχεία που έδειχναν ότι και ο Καρλ Λιούις είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, λίγους μήνες πριν από τη διοργάνωση της Σεούλ.

Από τους οκτώ φιναλίστ της κούρσας, οι έξι βρέθηκαν κάποια στιγμή μπλεγμένοι με αναβολικά. Πρώτος ο Καναδός Μπεν Τζόνσον, αργότερα ο Αμερικανός Καρλ Λιούις , τρίτος ο Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι, τέταρτος ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ , πέμπτος ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς και τέλος ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ. Ακόμα και σήμερα εκείνος ο αγώνας θεωρείται ως ο πιο βρώμικος στην Ιστορία του στίβου.

ΜE MIA MATIA...
622
: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, δηλαδή η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Αυτή η χρονιά αποτελεί το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα). Στη μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας τον ζώνουν με το σπαθί του Ομέρ Βρυώνη.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στη Σύρο.

1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η «δίκη των δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο.

1869: «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ. Σημειώνεται οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών. Αιτία η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού.

1948: Ο Γιαπωνέζος μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα ιδρύει την εταιρεία Χόντα. Αρχικώς κατασκευάζει μοτοσικλέτες, στη συνέχεια όμως θα επεκταθεί και στα αυτοκίνητα.

1957: Εγκαινιάζεται στη Βαρκελώνη το στάδιο «Καμπ Νου»,το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης, έδρα της Μπαρτσελόνα κι ένας από τους «ναούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

2000: Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια ημέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, με 9.762 βαθμούς.

2002: Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

2005: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, έχοντας πάρει την ασίστ από τον Νίκο Ζήση σκοράρει τρίποντο και στέλνει την Ελλάδα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ με σκορ 67-66 αποκλείοντας τη Γαλλία που προηγείτο σταθερά τα τελευταία 5 λεπτά, ενώ 47 δεύτερα πριν τη λήξη το σκορ ήταν 55-62.

2023: Η Μαρία Σάκκαρη κατακτά το τουρνουά τένις WTA 1000, που διεξάγεται στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού και τον δεύτερο τίτλο της καριέρας της, επικρατώντας στον τελικό της Αμερικανίδας, Καρολάιν Ντολχάιντ με 7-5, 6-3 σε μία ώρα και 43 λεπτά.