Η συντριβή της Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2002 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην Ιστορία του.

Η συντριβή της Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2002 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην Ιστορία του. Η ομάδα του Πειραιά συνέτριψε τη Λεβερκούζεν με 6-2 για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο γήπεδο της Ριζούπολης, καθώς εκείνη την περίοδο γινόντουσαν εργασίες βελτίωσης στο ΟΑΚΑ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που έγιναν δύο χρόνια μετά.

Η Λεβερκούζεν την προηγούμενη σεζόν είχε ηττηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της νίκης. Οι Γερμανοί ήταν αυτοί που βρήκαν πρώτοι το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα αξιοποιώντας το λάθος του Ελευθερόπουλου στο 22ο λεπτό. Η χαρά των φιλοξενούμενων κράτησε μόλις για πέντε λεπτά, αφού στο 27ο λεπτό ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το αυτογκόλ του Κλάινε. Σε εκείνο το σημείο οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μπρος κάνοντας σκόνη τις «ασπιρίνες».

Ο Γιαννακόπουλος στο 38ο λεπτό έβαλε σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Τζόρτζεβιτς. Ο αρχηγός των Πειραιωτών έκανε το 3-1 στο 44ο λεπτό που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους. Στο 64ο λεπτό ο «Τζόλε» ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι, ενώ μετά από ωραία ατομική ενέργεια στο 73ο λεπτό σημείωσε χατ τρικ. Πέντε λεπτά μετά η Λεβερκούζεν μείωσε προς στιγμή με πέναλτι του Σνάιντερ, ωστόσο η ομάδα του Λεμονή δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη.

Στο 87ο λεπτό ο Ζέτεμπεργκ με ωραία εκτέλεση φάουλ πέτυχε το 6-2, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα του «ερυθρόλευκου» θριάμβου. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες του Ολυμπιακού να γνωρίζουν την αποθέωση από τους φίλους της ομάδας που είχαν γεμίσει τις κερκίδες της Ριζούπολης, ενώ την επόμενη μέρα το πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» ανέφερε:

«ΠΑΤΑΓΟΣ ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ». Παρά το δυναμικό ξεκίνημα των Πειραιωτών η πορεία στον όμιλο δεν ήταν ανάλογη. Η νίκη επί της Λεβερκούζεν ήταν η μοναδική με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να τερματίσουν τελευταίοι στο γκρουπ πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Λεβερκούζεν και τη Μακάμπι Χάιφα.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λεμονής): Eλευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Άντζας, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος (83' Οφορίκουε), Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς (90' Ντρασένα), Ζε Ελίας, Ζέτεμπεργκ, Τζιοβάνι (86' Αλεξανδρής)

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Τόπμελερ): Γιούριτς, Λούσιο, Ζίφκοβιτς, Σίμακ, Μπαστούρκ, Μπάλιτς (71' Οζίγκουε), Βράνιες, Σνάιντερ, Νόιβιλ, Ράμελοβ, Κλάινε (51' Μπρντάριτς)

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1827: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Ιτέας (Σκάλα Σαλώνων). Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «Καρτερία», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά, που προμήθευαν τρόφιμα τους Τούρκους.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας. Πριν την Αθήνα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους ήταν το Ναύπλιο.

1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».

1924: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931: Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

1936: Εκδίδεται ο αναγκαστικός νόμος 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

1946: Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και θα τον ερωτευτεί σφοδρά, χωρίς ανταπόκριση.

1964: Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος, παντρεύεται την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Πρόκειται για τους μοναδικούς βασιλικούς γάμους που τελέστηκαν στην Αθήνα.

1979: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά το Βαλκανικό νικώντας στον τελικό την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβία με 66-62.

1990: Η Αθήνα χάνει στο Τόκιο την ευκαιρία να αναλάβει τη διοργάνωση της Χρυσής Ολυμπιάδας, η οποία ανατίθεται στην Ατλάντα.

2005: Η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στο όπεν του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ (πετοσφαίρισης στην άμμο) του Μπαλί, μετά τη νίκη τους με 2-1 (21-17, 17-21, 15-13) επί των Βραζιλιάνων, Άννα Πάουλα/Μπάρος (Νο 6).

2013: Ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο Παύλο Φύσσα στην Αμφιάλη. Δράστης ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Ομόθυμη καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και από τη Χρυσή Αυγή, που αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

2020: Ο παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούμπο, ανακηρύσσεται ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ για τη σεζόν 2019-20. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη που κατακτά ο Αντετοκούμπο, ο οποίος γίνεται ο 12ος παίκτης που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο για δύο συνεχόμενες σεζόν.