Η συγγραφέας του μυστηρίου

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 βλέπει το πρώτο φως του κόσμου στο Ντέβον της Αγγλίας η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, η Άγκαθα Κρίστι.

Η συγγραφέας του μυστηρίου

Θα μεγαλώσει στο Άσφιλντ όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα παντρευτεί τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε φαρμακείο.

Θα αρχίσει να γράφει με παρότρυνση της αδερφής της. Το πρώτο βιβλίο της, που θα κυκλοφορήσει το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, έναν χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της («Η δολοφονία του Ρότζερ Ακρόιντ» - 1926) θα βρεθεί στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων. Μετά τον θάνατο του συζύγου και της μητέρας της θα εισέλθει σε μια έντονη συναισθηματική περίοδο, όταν και θα εξαφανιστεί, με τους πάντες να την ψάχνουν και τελικά να τη βρίσκουν μετά από 11 μέρες σε ιαματικά λουτρά.

Στη συνέχεια θα ξαναπαντρευτεί το 1930 τον αρχαιολόγο σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου και εκτυλίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί θα δημιουργηθεί και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες της. Συνολικά θα γράψει περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Θα αφήσει τον κόσμο τούτο στις 12 Ιανουαρίου 1976, ενώ μέχρι τον θάνατο της είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, τα οποία είχαν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.


Με μια ματιά…

1821: Ξεκινά η Μάχη των Πέντε Πηγαδιών στην περιοχή των Ιωαννίνων, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

1894: Α' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: η Ιαπωνία νικά τη δυναστεία Τσινγκ στη μάχη της Πιονγιάνγκ.

1916: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: στη μάχη του Σομ χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε πόλεμο άρματα μάχης.

1919: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

1935: Ψηφίζονται οι νόμοι της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με τους οποίους οι Γερμανοί Εβραίοι στερούνται την ιθαγένειά τους.

1935: Η ναζιστική Γερμανία υιοθετεί νέα εθνική σημαία που φέρει τη σβάστικα.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: κορυφώνεται η μάχη της Αγγλίας, όταν η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία καταρρίπτει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών της Λουφτβάφε.

1944: Λήγει η μάχη του Μελιγαλά. Ακολουθεί εισβολή αμάχων στον Μελιγαλά και σφαγή ταγματασφαλιτών.

1951: Ο Εμίλ Ζάτοπεκ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000 μ. με 1:01.15.8.

1952: Ο ΟΗΕ παραχωρεί την Ερυθραία στην Αιθιοπία.

1958: Σιδηροδρομική τραγωδία λαμβάνει χώρα στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ με 48 νεκρούς από πρόσκρουση τρένου σε γέφυρα.

1959: Ο Νικίτα Χρουστσόφ είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη αυτή διήρκεσε από 15 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου.

1963: Τέσσερα παιδιά σκοτώνονται όταν εκρήγνυται βόμβα σε αφροαμερικανική εκκλησία στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

2000: Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, Κάθι Φρίμαν.