O εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας

Την 1η Σεπτεμβρίου 1915 γεννήθηκε ο διακεκριμένος Άγγλος διαιτητής Κεν Άστον.

O εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας

Εισηγήθηκε σπουδαίες καινοτομίες στον τρόπο διεύθυνσης ενός αγώνα, με σημαντικότερη την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα. Η μεγαλύτερη στιγμή της διεθνούς διαιτητικής του καριέρας ήρθε στις 2 Ιουνίου 1962, όταν διηύθυνε τον αγώνα Χιλή - Ιταλία για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Χιλή. Ο αγώνας ήταν σκληρός και χρειάστηκε τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να τον φέρει εις πέρας. Δικαίως έμεινε στην Ιστορία ως η «Μάχη του Σαντιάγο». Η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι ώρες πριν από τη διεξαγωγή του ματς εξαιτίας των προσβλητικών σχολίων κάποιων Ιταλών δημοσιογράφων που αμφισβήτησαν την ηθική των γυναικών της Χιλής. Ο Άστον απέβαλε δύο ποδοσφαιριστές της «σκουάντρα ατζούρα», αλλά… έκλεισε τα μάτια σε κάποιες δυναμικές ενέργειες των Χιλιανών ποδοσφαιριστών που σήκωναν αποβολή. Ο ίδιος αργότερα επικαλέστηκε την απειρία των εποπτών του για την εύνοια υπέρ των διοργανωτών, οι οποίοι επιβλήθηκαν τελικά με 2-0.

Ο Άστον κατά τη διάρκεια της γηπεδικής του ζωής ανέπτυξε ορισμένες δημιουργικές ιδέες για τη διαιτησία. Εισηγήθηκε τη δεκαετία του ‘40 και έγινε αποδεκτή από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η μαύρη στολή με την άσπρη μπορντούρα για τους διαιτητές και η υιοθέτηση του κίτρινου και κόκκινου χρώματος στα σημαιάκια των εποπτών για να διακρίνονται καλύτερα. Μέχρι τότε οι διαιτητές φορούσαν σακάκι και το σημαιάκι του επόπτη είχε το χρώμα της γηπεδούχου ομάδας. Μετά το κρέμασμα της σφυρίχτρας του το 1963 αξιοποιήθηκε στη ΦΙΦΑ ως μέλος της επιτροπής διαιτησίας.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Άστον ήταν η εισήγησή του για την καθιέρωση της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στον πειθαρχικό έλεγχο των ποδοσφαιριστών. Έγινε δεκτή από τη ΦΙΦΑ και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του, σταμάτησε σε ένα φανάρι. Σαν αστραπή τού πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο φως κυκλοφορίας θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής στο ποδόσφαιρο και να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γλώσσας. Η κίτρινη κάρτα θα σήμαινε προειδοποίηση και η κόκκινη αποβολή. Έτσι, θα γινόταν απολύτως ξεκάθαρη η απόφαση του διαιτητή και δεν θα χρειαζόταν κάθε φορά να επικαλούνται τις… μαντικές τους ικανότητες παίκτες και θεατές.

Άλλες καινοτομίες που εισηγήθηκε ο Άστον ήταν η χρησιμοποίηση αναπληρωματικού διαιτητή, που οδήγησε αργότερα στην υιοθέτηση του τέταρτου διαιτητή, η πινακίδα των αλλαγών και η ειδική αναφορά στους κανονισμούς παιδιάς της πίεσης που πρέπει να έχει η μπάλα.


Με μια ματιά…

1902: Κάνει πρεμιέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους η ταινία του Ζορζ Μελιές «Ταξίδι στη Σελήνη», που θεωρείται το πρώτο φιλμ επιστημονικής φαντασίας.

1911: Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό «Αβέρωφ» που καταπλέει στα φαληρικά νερά.

1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1962: Γεννήθηκε ο σπουδαίος παλαίμαχος Ολλανδός ποδοσφαιριστής Ρουντ Γκούλιτ.

1979: Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Πάιονιρ 11» γίνεται το πρώτο που επισκέπτεται τον Κρόνο, καθώς περνάει σε απόσταση 21.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη.

1984: Πέθανε ο Ασημάκης Πανσέληνος, Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας.

1991: Το Ουζμπεκιστάν γίνεται ανεξάρτητο από τη Σοβιετική Ένωση.

1994: Γεννήθηκε ο Ισπανός οδηγός αγώνων Κάρλος Σάινθ.

2006: Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα που ολοκληρώνει την κίνηση για αποκλειστικές ψηφιακές μεταδόσεις στην τηλεόραση.