Ο βιβλιοδέτης που άλλαξε τον κόσμο
Στις 25 Αυγούστου 1867 φεύγει από τη ζωή στο ανάκτορο Χάμπτον Κορτ του Ηνωμένου Βασιλείου ο σπουδαίος Άγγλος επιστήμονας Μάικλ Φάραντεϊ.
Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1791 στο Σάρεϊ, στο νότιο Λονδίνο, και ήταν παιδί της εργατικής τάξης της εποχής του, με τον πατέρα του να έχει το επάγγελμα του σιδερά. Ακολουθώντας τη μοίρα όλων των παιδιών της κοινωνικής του τάξης, έλαβε ελάχιστη μόρφωση και σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός ενός βιβλιοδέτη της περιοχής, θέση την οποία διατήρησε για 7 χρόνια. Τότε θα λάβει χώρα και η πρώτη του επαφή με την επιστήμη, αφού μελέτησε αρκετά από τα βιβλία που περνούσαν από τα χέρια.
Τότε θα αρχίσει να πραγματοποιεί και τα πρώτα του πειράματα. Το 1812, μετά από αίτησή του, προσκλήθηκε από τον γνωστό Βρετανό χημικό σερ Χάμφρι Ντέιβι να εργαστεί ως παρασκευαστής βοηθός του στο εργαστήριό του στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου. Το μεγάλο… άλμα του, όμως, θα γίνει το 1821 όταν ο επιστημονικός επιμελητής του περιοδικού «Χρονικά Φιλοσοφίας» ζήτησε από τον Φάραντεϊ να συντάξει μια επισκόπηση των πειραμάτων και των θεωριών του ηλεκτρομαγνητισμού. Εκείνος αποφάσισε ότι δεν θα περιοριζόταν σε μια απλή αναφορά των πεπραγμένων των άλλων επιστημόνων και επανέλαβε πολλά από τα πειράματα, χρησιμοποιώντας δικές του θεωρίες για να ερμηνεύσει τις παρατηρήσεις του και να σχεδιάσει καινούργια πειράματα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η πρώτη ανακάλυψη του Φάραντεϊ στον ηλεκτρομαγνητισμό έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1821 όταν και παρατήρησε την αλλαγή στον προσανατολισμό της μαγνητικής βελόνας όταν αυτή πλησίαζε ευθύγραμμο ρευματοφόρο αγωγό, όμως, σε αντίθεση με το ίδιο πείραμα που είχε κάνει ο Χανς Κρίστιαν Έρνεστ, διαπίστωσε ότι η αναπαράσταση που προέκυπτε είχε τη μορφή ομόκεντρων κύκλων με κέντρο τον άξονα του αγωγού. Αυτός ο τρόπος απεικόνισης ενός μαγνητικού πεδίου και ο όρος «μαγνητικό πεδίο» αποδίδεται στον Φάραντεϊ.
Η 29η Αυγούστου 1831 είναι η πιο σημαδιακή για τις προσπάθειες του Άγγλου πειραματιστή, αφού είχε τυλίξει δύο σπείρες σύρματος αντιδιαμετρικά σε έναν δακτύλιο από μαλακό σίδηρο και διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα στο ένα από τα δύο σύρματα διαπίστωσε ότι στο άλλο σύρμα εμφανίζεται πράγματι ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο όταν το ρεύμα στο πρώτο σύρμα ξεκινά ή διακόπτεται.
Στον Φάραντεϊ αποδίδεται η ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής που οδήγησε στη δημιουργία της ηλεκτρογεννήτριας. Ήταν επίσης ο πρώτος που διαπίστωσε τη δεξιόστροφη φορά του μαγνητικού πεδίου σε σχέση με τη φορά του ρεύματος που το παραγάγει, ενώ επινόησε και τον γνωστό σήμερα μετασχηματιστή. Ασχολήθηκε ακόμα με τομείς της χημείας, με σημαντική ερευνητική συνεισφορά στο φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης, ενώ το 1845 ανακάλυψε τον διαμαγνητισμό.
Με μια ματιά…
1609: Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το πρώτο του τηλεσκόπιο στους Βενετούς νομοθέτες.
1830: Ξεκινά η Βελγική Επανάσταση.
1933: Σεισμός πλήττει την επαρχία Σετσουάν της Κίνας σκοτώνοντας 9.000 ανθρώπους.
1944: Οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Παρίσι.
1989: Το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ 2» πραγματοποιεί την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ποσειδώνα.
1991: Η Λευκορωσία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1991: Ο Λίνους Τόρβαλντς ανακοινώνει την πρώτη έκδοση του Linux.
2012: Το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ 1» γίνεται το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που εισέρχεται στον διαστρικό χώρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ