Όταν το «Περοκέ» βάφτηκε με αίμα…

Στις 23 Αυγούστου 1931 τέσσερις θεατές του θεάτρου «Περοκέ» επιχείρησαν να σκοτώσουν επί σκηνής τον Βασίλη Αυλωνίτη γιατί σατίριζε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Όταν το «Περοκέ» βάφτηκε με αίμα…

Οι σφαίρες δεν βρήκαν τον σπουδαίο ηθοποιό, αλλά έναν τεχνικό του θεάτρου, τον 35χρονο Παναγιώτη Μωραΐτη, ο οποίος είχε βγει προς τη σκηνή για να δει τι συμβαίνει.

Ο Αυλωνίτης έτρεξε στα αποχωρητήρια του θεάτρου για να κρυφτεί και να αποφύγει τα χειρότερα, στη συνέχεια, δε, πήδηξε από ένα παράθυρο και έφυγε τρέχοντας για το σπίτι του. «Θα περάσουν πολλά χρόνια για να βγω σε αθηναϊκή σκηνή» δήλωνε στους ανθρώπους του και στους δημοσιογράφους.

Οι θεατές νόμιζαν στην αρχή πως επρόκειτο για νούμερο της επιθεώρησης. Αλλά μετά τον πρώτο πυροβολισμό ακολούθησαν και άλλοι από τη μεριά της πλατείας. Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε πανζουρλισμός. Ο θιασάρχης Νίκος Σύλβας δεν ήξερε ποιον να πρωτοκαθησυχάσει, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ο λογιστής του θεάτρου Νικόλαος Λαγκαδάς, ο ηλεκτρολόγος Κλαύδιος Χατζηγεωργίου και η ηθοποιός Διαλεχτή Ρούσσου.

Οι δράστες ήταν θερμόαιμοι οπαδοί του Βενιζέλου, που προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούν τη φήμη του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε προηγούμενα με τον νόμο, αφού είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για φόνο. Το συμβάν έφερε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Λαϊκού Κόμματος, Παναγής Τσαλδάρης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και η πολιτική αντιπαράθεση κράτησε ολόκληρες εβδομάδες.

Παρά το αιματηρό επεισόδιο, το θέατρο συνέχισε λίγες ημέρες μετά τις παραστάσεις και αφού πρώτα αφαιρέθηκαν από το έργο τα λόγια που είχαν προκαλέσει τον θυμό των βενιζελικών. Η προληπτική λογοκρισία που επιβλήθηκε ήταν από τις δυσμενέστερες επιπτώσεις εκείνου του περιστατικού. Τη λογοκρισία αυτή επέβαλαν τα επαγγελματικά σωματεία (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου) προκειμένου να περιοριστούν οι σκηνές και οι λέξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα αναστάτωση.

Ως ηθικός αυτουργός των γεγονότων θεωρήθηκε ο Παύλος Γυπάρης, για τον οποίο εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης, αλλά ουδέποτε συνελήφθη. Όσον αφορά τον Αυλωνίτη, μπορεί να γλίτωσε από θαύμα, αλλά, όπως έλεγε ο ίδιος, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το αιματηρό συμβάν. Μέχρι το τέλος της ζωής του ένιωθε τύψεις για τον άνθρωπο που χάθηκε άδικα εξαιτίας της σάτιρας.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1910: Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθερίου Βενιζέλου με το όνομα Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1923: Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1927: Εκτελούνται στη Βοστώνη οι αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, επειδή κρίθηκαν ένοχοι φόνου, τον οποίο ουδέποτε παραδέχτηκαν. Η ιστορία τους ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες.

1939: Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό ως Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Σε μία μυστική προσθήκη στο κείμενο της συμφωνίας η Πολωνία διαμοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη.

1942: Αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τους Γερμανούς.

1944: Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο, στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.

1987: Ο Νίκος Αναστόπουλος δίνει τον πρώτο του επίσημο αγώνα με την Αβελίνο στην Ιταλία εναντίον της Σαμπενεντετέζ, σκοράρει δύο γκολ και η ομάδα του κερδίζει 3-0.

1998: Ολοκληρώνεται το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη. Η Όλγα Βασδέκη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στο τριπλούν με 14.55, ενώ η Κατερίνα Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπαδιάς με 10.17 παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. γυναικών και ανδρών αντίστοιχα.

2004: Απαλλάσσεται από γερμανικό δικαστήριο ο Γιοχάνες Bάινριχ, ο θεωρούμενος το «δεξί χέρι» του τρομοκράτη Kάρλος. Eναντίον του Bάινριχ εκκρεμούσαν κατηγορίες για βομβιστικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία στη Γαλλία πριν από είκοσι χρόνια.

2004: Η 22χρονη Αθανασία Τσουμελέκα από την Πρέβεζα κατακτά απρόσμενα το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι το πέμπτο χρυσό για την Ελλάδα στον στίβο στην Ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το απόγευμα η Πηγή Δεβετζή με 15,25 μ. κατακτά το αργυρό στο τριπλούν.

2008: Ο 74χρονος Βρετανός Ίαν Χίμπελ, από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια είχε γυρίσει όλο τον κόσμο με το ποδήλατό του, σκοτώνεται σε τροχαίο στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης.

2008: Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών στο ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2014: Η Νίκη Βόλου αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία μετά από 48 χρόνια.