Η κλοπή στο Μουσείο Μουνκ

Στις 22 Αυγούστου 2004 ένοπλοι άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο της Νορβηγίας και άρπαξαν τον διάσημο πίνακα «Η κραυγή», καθώς και τη «Μαντόνα» του Έντβαρτ Μουνκ.

Η κλοπή στο Μουσείο Μουνκ

Η αστυνομία, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, δεν κατάφερε να πιάσει τους ληστές, ωστόσο εντόπισε 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το μουσείο ορισμένα τμήματα των πλαισίων των πινάκων. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του μουσείου είχαν εκφράσει φόβους ότι η απόσπαση των πλαισίων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους πίνακες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η «Η κραυγή» είχε πέσει στα χέρια ληστών. Συγκεκριμένα, το 1994 είχε κλαπεί και βρέθηκε τρεις μήνες αργότερα. Για την υπόθεση εκείνη είχαν συλληφθεί τρεις Νορβηγοί, όπως μετέδωσε το BBC.

Στις 8 Απριλίου 2005 η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο σε σχέση με την κλοπή, αλλά οι πίνακες δεν βρέθηκαν και φημολογήθηκε ότι είχαν καεί από τους κλέφτες για να μην υπάρχουν αποδείξεις εναντίον τους. Δύο μήνες αργότερα η δημοτική αρχή του Όσλο ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή δύο εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (231.200 ευρώ) για πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των έργων.

Αν και οι έρευνες ήταν ακόμα σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δύο έργων τέχνης, έξι άνδρες δικάστηκαν στις αρχές του 2006 με διάφορες κατηγορίες, είτε για συνέργεια στη σχεδίαση του εγκλήματος είτε για συμμετοχή στη ληστεία. Τρεις από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων έως οκτώ ετών τον Μάιο του 2006. Δύο από τους καταδικασθέντες, οι Χόεν και Θάραλντσεν, κλήθηκαν επίσης να καταβάλουν αποζημίωση 750 εκατομμυρίων κορωνών (περίπου 86,7 εκατομμύρια ευρώ) στην πόλη του Όσλο.

Τον Αύγουστο του 2006 η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε πως ανέκτησε τόσο την «Κραυγή» όσο και τη «Μαντόνα». Η κατάσταση των πινάκων ήταν καλύτερη της αναμενόμενης. Η «Κραυγή» είχε ζημιά από υγρασία στην κάτω αριστερή γωνία, ενώ η «Μαντόνα» είχε μερικά σκισίματα στη δεξιά πλευρά του πίνακα, καθώς και δύο τρύπες στο μπράτσο της.

Πριν ξεκινήσουν οι επισκευές και η αποκατάσταση, οι πίνακες εκτέθηκαν δημόσια από το Μουσείο Μουνκ στις 27 Σεπτεμβρίου 2006. Κατά την πενθήμερη έκθεση, 5.500 άτομα είδαν τους «πληγωμένους» πίνακες. «Η κραυγή» παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο εκφραστικούς πίνακες στην Ιστορία της Τέχνης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1864: Δώδεκα κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.

1953: Κλείνουν οι φυλακές στο Νησί του Διαβόλου.

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από τη σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς.

1996: Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών με επικεφαλής τον Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.

1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στη Σεβίλλη.

2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.862 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Νωρίτερα το πρωί οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης εκπλήσσουν κατακτώντας το χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κροάτης επιθετικός και προπονητής Στέφαν Μπόμπεκ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας με 38 γκολ σε 63 εμφανίσεις από το 1946 μέχρι το 1956 και υπήρξε προπονητής του Παναθηναϊκού και της Παρτιζάν τη δεκαετία του ’60 και του Ολυμπιακού και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τη δεκαετία του ‘70.

2013: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας.

2023: Η παγκοσμίου φήμης 31χρονη πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και ολυμπιονίκης, Αλεξάντρα Πολ, σκοτώνεται σε τροχαίο στον Καναδά, ενώ ο μόλις 10 μηνών γιος της που βρισκόταν στο όχημα σώζεται.