Οι τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό, οι κινήσεις Λευκωσίας - Αθήνας και η ελληνοαμερικανική στήριξη

Διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. 

Οι τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό, οι κινήσεις Λευκωσίας - Αθήνας και η ελληνοαμερικανική στήριξη

Διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Κύπρος και Ελλάδα δηλώνουν έτοιμες στο να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι προκλητικοί τόνοι της Άγκυρας, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίες σε απόλυτο συντονισμό παρατηρούν τα αποτελέσματα της εκστρατείας διεθνοποίησης του ευαίσθητου ζητήματος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό στην Ελβετία ανάμεσα σε Κύπρο, Ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος θεωρεί και προσωπικό του στοίχημα την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του.

Μπαράζ επαφών από την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο αναμένεται να ταξιδέψει σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα στα μέσα Φεβρουαρίου όπου θα έχει επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή των άτυπων διευρυμένων επαφών στην Ελβετία.

Μπαράζ επαφών είχε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου στην Νέα Υόρκη, ο οποίος συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Μίροσλαβ Γέντζια, και τον Διευθυντή του Γραφείου του ΓΓ των ΗΕ, Earle Courtenay Rattray όπως και με μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το βασικό μήνυμα από τις συναντήσεις είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στην επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο κ. Μενελάου στο ΚΥΠΕ.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναμένεται να έχει τετ-α-τετ την Πέμπτη με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ηγέτη του Ψευδοκράτους, Γκιουνές Ονάρ στο πλαίσιο και της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία, κατά την οποία σύμφωνα με τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων.

Σειρά επαφών με αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων χωρών πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ.

Στη λύση των δύο κρατών επιμένει η Άγκυρα

Η Άγκυρα και το Ψευδοκράτος προσέρχονται στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό εμμένοντας στη λύση δύο κρατών όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα στέλνει μηνύματα αδιαλλαξίας, τόνισε σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας αυτή την επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρωτοβουλία ελληνοαμερικάνων βουλευτών υπέρ της Λευκωσίας

Την ίδια ώρα, διακομματικό ψήφισμα για τη καταδίκη της παράνομης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους βουλευτές Νικόλ Μαλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκη, Κρις Παππάς και Ντίνα Τάιτους.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας από το 2003, βασίζει την πολιτική του σε μια ακραία μορφή θρησκευτικού εθνικισμού και επιδιώκει να εδραιώσει τον εαυτό της ως ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, λαμβάνοντας προκλητικές ενέργειες κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής». Τονίζεται ακόμη πως η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είναι αξιοσημείωτο πώς τον περασμένο Οκτώβριο το ζήτημα του Κυπριακού συμπεριλήφθηκε ως ξεχωριστή παράγραφος στην κοινή διακήρυξη των ηγετών της MED9, όπου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια συνολική διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της.

ΠΗΓΗ: CNN



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110