Η αεροπειρατεία του Τσιρώνη
Στις 16 Αυγούστου 1969 ο Βασίλης Τσιρώνης μαζί με τη γυναίκα και τα δύο τους παιδιά κατέλαβαν αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα.
Στην πτήση επέβαιναν 28 άνθρωποι, με την οικογένεια Τσιρώνη να είναι οπλισμένη με μαχαίρια και όπλα, καθώς τότε δεν γινόταν έλεγχος στα αεροδρόμια. Ο Τσιρώνης προχώρησε στην αεροπειρατεία θέλοντας να διαμαρτυρηθεί κατά της χούντας και του φασισμού.
«Ήταν, αν θυμάμαι καλά, η έβδομη πτήση μου. Ήμουν 19 χρόνων και όλα πήγαιναν καλά έως τη στιγμή που μετά τους γνωστούς καφέδες και τις πορτοκαλάδες που προσέφερα στους επιβάτες διαπίστωσα ότι οι τέσσερις πρώτοι έλειπαν από τις θέσεις τους. Η πόρτα του κόκπιτ ήταν κλειστή. Και δεν άνοιγε, παρότι χτύπησα και δοκίμασα να τη σπρώξω. Αυτό ήταν περίεργο, διότι μπορεί τότε πολύς κόσμος να μπαινόβγαινε στο πιλοτήριο χωρίς ειδική συνεννόηση με το πλήρωμα, αλλά η πόρτα έμενε ανοιχτή» είχε αναφέρει τότε η αεροσυνοδός Ρίλα Παπασπύρου.
Ο Τσιρώνης διέταξε τον πιλότο να πάει το αεροπλάνο στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου προσγειώθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με Αλβανούς αξιωματικούς, οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο και μία ημέρα μετά, στις 17 Αυγούστου, το πλήρωμα και οι επιβάτες επέστρεψαν, μέσω Κέρκυρας, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της χούντας Αγαθαγγέλου, εκ μέρους του Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια η οικογένεια Τσιρώνη οδηγήθηκε στη Σουηδία, με τον γιατρό να παίρνει τον δρόμο της φυλακής. Τον Νοέμβριο του 1977 ο Τσιρώνης επέστρεψε στην Ελλάδα και ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο ρίχνοντας πυρά κατά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το τετράγωνο. Όλο αυτό διήρκεσε μήνες και στις 11 Ιουλίου δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και 28 πάνοπλοι κομάντος της Διμοιρίας Ειδικών Αποστολών μπούκαραν στο διαμέρισμα του Τσιρώνη, παρουσία εισαγγελέα, και ο γιατρός έπεσε νεκρός. Η σύζυγός του υποστήριζε πως «οι φασίστες σκότωσαν τον Τσιρώνη μέσα στο σπίτι του», ενώ από την πλευρά της η αστυνομία υποστήριξε πως είχε αυτοκτονήσει.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1916: Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συστήνουν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.
1919: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την επίλυση του Θρακικού Θέματος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις βουλγαρικές απόψεις.
1930: Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ουμπ Ίβερκς.
1936: Τελετή λήξης των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο. Αθλητής των Αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια. Η Ελλάδα έμεινε χωρίς μετάλλιο.
1936: Βιβλία με «ανθελληνικό» περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους της δικτατορίας Μεταξά. Ανάμεσά τους βιβλία των Γκαίτε, Σο, Φρόιντ, Τολστόι.
1960: Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον Τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.
1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την αυτοεξορία του λόγω της δικτατορίας.
1988: Ξεκινά το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τη συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης, το οποίο κατακτούν οι Ολλανδοί στον τελικό με την ομάδα του Πειραιά. Με τον σύλλογο της Ουρουγουάης παίζει ο Ζίκο και με τους «ερυθρόλευκους» ο Λάγιος Ντέταρι.
2008: Ο 22χρονος Γιουσέιν Μπολτ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 9.69 που κατείχε ο ίδιος από την 1η Ιουνίου 2008 στη Νέα Υόρκη (9.72).
2010: Πεθαίνει ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, σε ηλικία 98 ετών.
2022: Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 35 χλμ. βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου με χρόνο 2:46.58. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Ισπανίδα Ρακέλ Γκονζάλες και το βάθρο έκλεισε η Μάνταραντζ από την Ουγγαρία.
2022: Ο Μίλτος Τεντόγλου ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη σερί φορά στην καριέρα του κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Με το 8,52 μ., που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο για εκείνη τη χρονιά, σπάει το ρεκόρ σταδίου που κρατούσε ο Ιβάν Πεντρόσο με 8,43 μ. από το 1999.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ