Η καθιέρωση του εθνικού ύμνου
Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου του 1865, καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.
Ημερομηνία-ορόσημο για τη χώρα μας είναι η 4η Αυγούστου 1865. Πριν από 159 χρόνια καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», ένα ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός και το μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος. Μάλιστα, από το 1966 αποτελεί και εθνικό ύμνο της Κύπρου. Το ποίημα του Σολωμού αποτελείται από 158 στροφές και 632 στίχους και οι πρώτες δύο στροφές ανακρούονται και ψάλλονται σε τελετές και στιγμές που αφορούν την ελληνική στρατιωτική, πολιτική, αθλητική (και όχι μόνο) σκηνή του τόπου μας.
Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βιά μετράει τη γη.
Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη
Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!
Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της χώρας μας, ο Διονύσιος Σολωμός, έγραψε το ποίημα το 1823, ενώ βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Ωστόσο, τυπώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μεσολόγγι το 1825 και όσοι το διάβασαν αντιλήφθηκαν αμέσως ότι πρόκειται για ένα ποίημα που κρύβει ρομαντισμό, κλασικισμό και βαθιά ελληνικά στοιχεία. Οι στροφές είναι τετράστιχες. Ο Νικόλαος Μάντζαρος, ένας εκ των κορυφαίων μουσικών της εποχής, διάβασε το ποίημα και εκστασιασμένος από τα μηνύματά του, αποφάσισε να το μελοποιήσει το 1828 πάνω σε λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Προτού καθιερωθεί ως εθνικός ύμνος, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ακουγόταν σε εθνικές επετείους, εθνικές εορτές και σε σπίτια Κερκυραίων, με αποτέλεσμα αρκετοί να τον χαρακτηρίσουν ακόμη και ως «Ύμνο των Επτανήσων». Ο Μάντζαρος το μελοποίησε για να το τελειοποιήσει άλλες δύο φορές, το 1837 και το 1840.
Η καθιέρωση του εν λόγω ποιήματος ως εθνικού ύμνου σφραγίστηκε το 1865. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ βρέθηκε στην Κέρκυρα μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα και συγκινήθηκε όταν άκουσε την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας να παίζουν τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Η μελωδία που έβγαζαν τα πνευστά τον εντυπωσίασε σε τέτοιον βαθμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα με Βασιλικό Διάταγμα του υπουργείου Ναυτικών, υπό την υπουργία του Δημήτριου Μπουντούρη, να χαρακτηριστεί ως «επίσημον εθνικόν άσμα» και να διαταχθεί η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Συν τοις άλλοις, οι ξένοι πρέσβεις ενημερώθηκαν επισήμως ότι τα ξένα πλοία θα ανακρούουν τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» κάθε φορά που αποδίδονταν τιμές προς τον βασιλιά της Ελλάδας ή την ελληνική σημαία.
Από τις 4 Αυγούστου 1865, λοιπόν, το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού που μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο αποτελεί επισήμως τον εθνικό ύμνο της χώρας μας.
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
ME MIA MATIA…
1789: Καταργείται η φεουδαρχία στη Γαλλία.
1821: Γεννήθηκε ο Λουί Βιτόν, Γάλλος επιχειρηματίας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ.
1841: Πέθανε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιόχαν Φρίντριχ Χέρμπαρτ.
1875: Πέθανε ο Δανός συγγραφέας παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
1901: Γεννήθηκε μία από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ, ο Αμερικανός τρομπετίστας Λουίς Άρμστρονγκ.
1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα και έμεινε γνωστή στην ελληνική Ιστορία ως το «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου».
1936: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης.
1939: Γεννήθηκε η Ελληνίδα ηθοποιός Μπέτυ Αρβανίτη.
1949: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης.
1961: Γεννήθηκε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
1965: Γεννήθηκε ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Μίχαελ Σκίμπε.
1972: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
1975: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, Νίκος Λυμπερόπουλος.
1984: Ο Δημήτρης Θανόπουλος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 82 κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1991: Πέθανε ο Έλληνας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.
1992: Η Μόρφω Δροσίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ