Το χρυσό του Πύρρου στην Ατλάντα

Ήταν 26 Ιουλίου 1996 όταν ο Πύρρος Δήμας κατακτούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Το χρυσό του Πύρρου στην Ατλάντα

Ήταν 26 Ιουλίου 1996 όταν ο Πύρρος Δήμας κατακτούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το δεύτερο -μετά τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης- χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 83 κιλών. Όλοι θυμόμαστε από εκείνη την ημέρα τις φωνές του προπονητή του, Χρήστου Ιακώβου, που του έδινε δύναμη. Η φράση «κάτσε κάτω από την μπάρα» έμεινε στην Ιστορία.

Στην Ιστορία, όμως, έμεινε και η τεράστια επιτυχία του Πύρρου, ο οποίος σήκωσε 180 κιλά στο αρασέ, 212,5 στο ζετέ και 392,5 στο σύνολο. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι πανηγυρισμοί και η χαρά του αθλητή ήταν χαρακτηριστικά!

Το «λιοντάρι από τη Χειμάρρα» με έναν απίστευτο αγώνα κατάφερε να καθηλώσει εκατομμύρια Έλληνες και να φτάσει στην κορυφή. Ο Πύρρος Δήμας είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στα ολυμπιακά χρονικά του ελληνικού αθλητισμού και ο μοναδικός Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά και ένα χάλκινο ολυμπιακά μετάλλια, ισοφαρίζοντας τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου σε χρυσά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1822: Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

1908: Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1940: Γεννήθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος, σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.

1943: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Άγγλος τραγουδιστής και μουσικός Μικ Τζάγκερ, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του με το θρυλικό συγκρότημα των Rolling Stones, μία από τις κορυφαίες μπάντες όλων των εποχών.

1944: Δολοφονείται από όργανα της Ειδικής Ασφάλειας η Ηλέκτρα Αποστόλου, στέλεχος του ΚΚΕ και υπέρμαχος της γυναικείας χειραφέτησης.

1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσδαμ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τον Άγγλο πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ, και τον ηγέτη της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.

1945: Γεννήθηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν. Έχει βραβευτεί με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, με τέσσερα BAFTA, με τρεις Χρυσές Σφαίρες, με τέσσερα Βραβεία Έμμυ και με δύο Βραβεία Καλύτερης Υποκριτικής από το Φεστιβάλ Καννών.

1949: Γεννήθηκε το ιστορικό μέλος του συγκροτήματος των Queen, ο ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ.

1953: Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945-1950, 1951-1952).

1956: Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Νάσερ σε νυχτερινή ομιλία του στην Αλεξάνδρεια σε ένα πλήθος 50.000 ατόμων αναγγέλλει την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Κρίσης του Σουέζ.

1959: Γεννήθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.

1961: Γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα με τον Παναθηναϊκό και την εθνική μας ομάδα.

1992: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός και μία από τις ωραιότερες Ελληνίδες της εποχής, η Τζένη Καρέζη. Υπήρξε ένα από τα εμπορικότερα και πιο ακριβοπληρωμένα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου.

2016: Ομηρία σε εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας από τζιχαντιστές, στο χωριό Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκεφάλισαν τον ιερέα.