Ο αγωνιστής Μαντέλα

Στις 18 Ιουλίου 1918 γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ο εμβληματικός αγωνιστής κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Ο αγωνιστής Μαντέλα

Έγινε σύμβολο του αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και όταν το πέτυχε αναδείχθηκε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Έχει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο. Γεννήθηκε στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα. Το όνομα Νέλσον το πήρε από έναν δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, αλλά στη χώρα θα γινόταν αργότερα γνωστός και απλά ως Μαντίμπα, το όνομα της φυλής του.

Το 1937 στάλθηκε σε κολέγιο μεθοδιστών ιεραποστόλων, όπου για πρώτη φορά στη ζωή του απέκτησε φιλική σχέση με ανθρώπους από διαφορετική φυλή από αυτόν. Τελικά, για να αποφύγει ένα προξενιό, κατέληξε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ξεκίνησε σπουδές Νομικής. Ως φοιτητής αγωνίστηκε για να δοθούν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις πάμπολλες ομάδες αυτοχθόνων στη Νότια Αφρική. Το 1944 μπήκε στην οργάνωση Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), ιδρύοντας μαζί με άλλους και τη Νεολαία ΑΝC.

Στην πολιτική θεώρηση του Μαντέλα θα μπλέκονταν ο αντιαποικιακός αγώνας, η μάχη κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων βάσει φυλής, ο μαρξισμός και ακόμη και η αρχή της αντίστασης χωρίς βία του Μαχάτμα Γκάντι. Ακολούθως άνοιξε, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο, το πρώτο δικηγορικό γραφείο της Νοτίου Αφρικής μόνο με μαύρους νομικούς. Εξασκώντας τη δικηγορία, ο Μαντέλα έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση του Απαρτχάιντ και το 1956 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Με τον Μαντέλα στη φυλακή και την ηγεσία του εξόριστη, τα μέλη του ANC, οι αυτόχθονες της Νοτίου Αφρικής, προχωρούσαν σε εξεγέρσεις που κατέληγαν σε αιματηρή καταστολή. Τα στελέχη του ANC που βρίσκονταν στο εξωτερικό επέλεξαν να ξεκινήσουν εκστρατεία στη διεθνή κοινότητα εναντίον του Απαρτχάιντ γύρω από ένα πρόσωπο - τον φυλακισμένο Νέλσον Μαντέλα.

Εντός και εκτός Νοτίου Αφρικής ο Μαντίμπα έγινε το σύμβολο της καταπίεσης και το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα. Οι εξελίξεις, στις οποίες συνέβαλε και η διεθνής κατακραυγή, οδήγησαν στην αποκατάσταση του ANC και την απελευθέρωση του Μαντέλα στις 11 Φεβρουαρίου του 1990. Από την ηγεσία του ANC ξεκίνησε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα κράτος στο οποίο όλοι οι πολίτες θα ήταν ίσοι απέναντι στον νόμο ανεξαρτήτως φυλής με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τιμήθηκε, μαζί με τον τότε Πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ, με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993. Στις εκλογές του επόμενου χρόνου το ANC κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία και στις 9 Μαΐου ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ο πρώτος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Μετά το τέλος της θητείας του το 1999 πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες…

Με μια ματιά...

1870: Η Α’ Βατικάνεια Σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου.

1918: Πέθανε ο Τζορτζ Ντιλμπόι, Ελληνοαμερικανός στρατιώτης που πολέμησε στα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη (Γεώργιος Διλβόης το ελληνικό του όνομα). Υπήρξε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που έπεσε στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.

1929: Γεννήθηκε η Φράνκα Ράμε, Ιταλίδα ηθοποιός του θεάτρου, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπήρξε σύζυγος του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, με τον οποίο μοιράστηκε τα θεατρικά του οράματα.

1955: Το νεορεαλιστικό δράμα του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μίμης Φωτόπουλος και Στέφανος Στρατηγός. Τη μουσική υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.

1966: Εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι» το «Τζέμινι 10» σε μία αποστολή 70 ωρών που περιλαμβάνει τη σύνδεσή του με το μη επανδρωμένο Ατζίνα.

1992: Γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής μπασκετμπολίστας Θανάσης Αντετοκούνμπο.

1994: Γενοκτονία της Ρουάντα: το Πατριωτικό Μέτωπο αναλαμβάνει τον έλεγχο του Γκισένι και της βορειοδυτικής Ρουάντα εξωθώντας την προσωρινή κυβέρνηση στο Ζαΐρ και τερματίζοντας τη γενοκτονία.

1995: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Σουφριέρ Χιλς στο νησί Μοντσεράτ της Καραϊβικής. Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών ερημώνει το νησί, καθώς καταστρέφεται η πρωτεύουσα και αναγκάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να φύγει.

2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος, ανακοινώνει επισήμως ότι οι Αρχές προχώρησαν ουσιαστικά στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο τον ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.