H γέννηση μίας ιδιοφυΐας
Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στο χωριό Σμίλιαν στην επαρχία Λίκα της Κροατίας.
Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και στη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884.
Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στον χωρισμό τους. Ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρεία «Tesla Arc Light Company». Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουεστινγκχάουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα άρχισε το 1895. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η εταιρεία του χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.
Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο Τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.ά., ανοίγοντας τον δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 τού απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».
Ο «προφήτης του 21ου αιώνα», όπως θεωρείται από πολλούς, πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους στις 7 Ιανουαρίου 1943 σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Μετά τον θάνατό του το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.
Με μια ματιά...
1871: Γεννήθηκε ο Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας.
1911: Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».
1921: Ξεκινούν τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη μέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.
1925: Αρχίζει στις ΗΠΑ η «Δίκη των Πιθήκων». Κατηγορούμενος είναι ο δάσκαλος Τζον Σκόουπς, ο οποίος αγνοεί νόμο που απαγορεύει τη διδασκαλία στα σχολεία της θεωρίας της εξέλιξης.
1940: Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.
1943: Ολοκαύτωμα Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων από τη ναζιστική Γερμανία, με 22 θύματα που κάηκαν ζωντανά.
1950: Γεννήθηκε ο Έλληνας πολιτικός Προκόπης Παυλόπουλος.
1964: Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.
1970: Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει για την υπόθεση της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος τους Ιωάννη Καούνη, Χαράλαμπο Κοβάνη, Χαράλαμπο Γεωργούλα και Μαρία Αγγελάκη σε ποινές από 4 έως και 12 ετών κάθειρξη. Σε άλλη δίκη καταδικάζονται για αντιδικτατορικές ενέργειες οι Θ. Ψαραδέλης, Δ. Μαστροδήμος και Μ. Πανταχός.
1972: Γεννήθηκε η Κολομβιανή ηθοποιός και μοντέλο Σοφία Βεργκάρα.
1976: Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου εξαιτίας έκλυσης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.
1980: Πέθανε ο Λεωνίδας Ζέρβας, Έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν - Ζέρβα).
1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.
2015: Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μισέλ Ντιμίτρι Σαλούμπ, Αιγύπτιος ηθοποιός.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ