Ο «μάγος» που έγινε… Θεός στον Πειραιά!

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1999, έρχεται στο Ολυμπιακό ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα.

Ο «μάγος» που έγινε… Θεός στον Πειραιά!

Ο Τζιοβάνι γύρισε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο τουρνουά ποδοβόλεϊ «Footvolley Stars» στην πλατεία Κοράη και για ακόμα μία φορά οι αναμνήσεις επέστρεψαν από τη μαγική του πορεία του στη χώρα μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Στις 8 Ιουλίου 1999 ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα είχε πιάσει… λιμάνι για να ξεκινήσει να γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά του στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι τον είχαν αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα αντί ενός ποσού που άγγιζε τότε τα 4 δισ. δραχμές. Με το νούμερο «10» στη φανέλα, ο Τζιοβάνι νωρίτερα ήταν το απόλυτο είδωλο στο Σάο Πάουλο και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο ηγέτης της Σάντος, ενώ με τους «μπλαουγκράνα» της Βαρκελώνης είχε καταγράψει επίσης εξαιρετική πορεία, έχοντας βοηθήσει τον σύλλογο να φτάσει στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, ισάριθμων Κυπέλλων, ενός ισπανικού Σούπερ Καπ, όπως επίσης ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός είχε βρει στο πρόσωπό του τον «μάγο» της ομάδας και ο Βραζιλιάνος με τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του έμελλε να γίνει μέρος της Ιστορίας των «ερυθρόλευκων» και κομμάτι της καρδιάς των απανταχού φίλων των Πειραιωτών. Στη συνείδηση των φίλων του Ολυμπιακού ταυτίζεται πλέον με το θεαματικό ποδόσφαιρο, χάρη στα απίστευτα γκολ του, τις «ποδιές» που έκανε στους αντιπάλους και την άψογη τεχνική του κατάρτιση, που του χάρισαν και το προσωνύμιο «μάγος», ενώ συμμετείχε και στους πιο θεαματικούς αγώνες που έχουν δώσει οι «ερυθρόλευκοι» σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 3–3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 6–2 με τη Λεβερκούζεν και το 3–0 με τη Γαλατασαράι είναι αγώνες που ο Τζιοβάνι πρωταγωνίστησε και πέρασε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις του Ολυμπιακού σε άλλο επίπεδο.

Ο Βραζιλιάνος καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ώσπου στη φιέστα του 2005, μετά από έξι χρόνια, 5 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, αποχαιρέτησε τελικά τον κόσμο του Ολυμπιακού με δάκρυα στα μάτια. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά η αγάπη του Τζιοβάνι για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό παραμένει αστείρευτη, ενώ και ο ίδιος είναι πάντα στις καρδιές των οπαδών των «ερυθρόλευκων», που δεν ξεχνούν τις αμέτρητες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που βίωσαν στο διάστημα της παρουσίας του στον Θρύλο.


Με μια ματιά…

1921: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.

1940: Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δραχμές.

1963: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.

1990: Η Δυτική Γερμανία κατακτά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, νικώντας την Αργεντινή με 1-0 με πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε στη Ρώμη.

1995: Η Στέφι Γκραφ κερδίζει το 6ο πρωτάθλημα στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.

2000: Η Βένους Ουίλιαμς γίνεται η πρώτη μαύρη αθλήτρια μετά την Αλθέα Γκίμπσον το 1957 που κατακτά το Γουίμπλεντον, όταν κερδίζει στον τελικό τη Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ με 2-0. Με την αδερφή της, Σερένα, γίνονται οι πρώτες αδελφές που κατακτούν τον τίτλο στο διπλό γυναικών.

2000: Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Κούβας και των ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αθλητικής συνεργασίας για πρώτη φορά μετά το 1959. Η συμφωνία ορίζει την προώθηση κοινών προγραμμάτων προπόνησης και αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ουσιών στον αθλητισμό.

2015: Ο Έλληνας πρωταθλητής των 110 μέτρων με εμπόδια Κώστας Δουβαλίδης τερματίζει πρώτος στη σειρά του και δεύτερος στο σύνολο με 13.33, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο μίτινγκ «Ιστβάν Γκιουλάι» στο Σεκεσφεχερβάρ της Ουγγαρίας.

2018: Ο Ιρλανδός αστέρας των δύο τροχών, Γουίλιαμ Ντάνλοπ, χάνει τον έλεγχο της Yamaha YZF-R1 στο τούνελ της μήκους 2,9 μιλίων διαδρομής κατά τη διάρκεια των δοκιμών του αγώνα Skerries 100 κοντά στο Δουβλίνο και λίγο μετά το ατύχημα υποκύπτει στα τραύματά του. Πρόκειται για μέλος οικογένειας με πολλές επιτυχίες στους δύο τροχούς, όμως με βαρύ τίμημα. Ο πατέρας του, Ρόμπερτ Ντάνλοπ, έχασε τη ζωή του πριν από δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια του North West 200, ενώ ο θείος του, Τζόι Ντάνλοπ, που κατέχει το ρεκόρ των 26 νικών στο «TT Isle of Man», σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια αγώνα στην Εσθονία, οκτώ χρόνια νωρίτερα.

2021: Ο Λαρισαίος στόπερ Βαγγέλης Μόρας σε ηλικία 39 ετών ανακοινώνει το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.