Όταν σίγησε η τρομπέτα του Άρμστρονγκ…
Στις 6 Ιουλίου 1971 αφήνει την τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη ο σπουδαίος τρομπετίστας της τζαζ, Λούις Άρμστρονγκ.
Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 στη Νέα Ορλεάνη την οποία θα αφήσει σε ηλικία 22 ετών για να ταξιδέψει με το τρένο για το Σικάγο με σκοπό να συναντήσει και να ενσωματωθεί στην ορχήστρα του ινδάλματός του, του κορνετίστα Τζο «Κινγκ» Όλιβερ. Εκεί θα ξεκινήσει η νέα του ζωή και στη συνέχεια θα περάσει από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια κι έπειτα στην Ευρώπη για να γίνει γνωστός σε όλη την υφήλιο για το χαρακτηριστικό του παίξιμο και την προσέγγισή του στον αυτοσχεδιασμό. «Με αυτόν τον ολοστρόγγυλο και ολοκληρωμένο τόνο που φυσούσε με όλα τα χορευτικά μόρια του σώματός του» έγραφαν οι κριτικοί της εποχής για την τεχνοτροπία του ως δεξιοτέχνη της τρομπέτας.
Ο Σάτσμο όπως ήταν το παρατσούκλι του -μικρός συνήθιζε να φυλάει στο στόμα του τα κέρματα που κέρδιζε για να μην τον κλέψουν- άλλαξε την αντίληψη στην προσέγγιση της τζαζ και εδραίωσε την υπεροχή του δεξιοτέχνη σολίστ με τα συγκροτήματά του Hot Five και Hot Seven στα μέσα της δεκαετίας του ‘20. Τη δεκαετία του ‘40 όμως κατηγορήθηκε ότι έμεινε στάσιμος, αρνούμενος να ενσωματώσει νέα στοιχεία στο παίξιμό του.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, αλλά δεν απέκτησε κάποιο παιδί εντός γάμου. Παρ’ όλα αυτά έγινε πατέρας ενός κοριτσιού από τη σχέση του με τη χορεύτρια του «Κότον Κλαμπ», Λουσίλ Πρέστον. Πριν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, μας χάρισε ίσως το ομορφότερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ, το «What a wonderful word» (Τι υπέροχος κόσμος) σε στίχους και μουσική των Μπομπ Τιλ και Τζορτζ Ντέιβιντ Βάις, το οποίο ηχογραφήθηκε με τη φωνή του και κυκλοφόρησε το 1967.
Με μια ματιά…
1779: Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις νικούν τις βρετανικές στη Γρενάδα.
1801: Ναυμαχία της Αλχεθίρας: τα πλοία του γαλλικού ναυτικού νικούν το βρετανικό βασιλικό ναυτικό στο οχυρωμένο ισπανικό λιμάνι της Αλχεθίρας.
1819: Η Σοφί Μπλανσάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το αερόστατό της παίρνει φωτιά κατά τη διάρκεια επιδείξεων στο Παρίσι.
1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
1921: Ο Ελληνικός Στρατός (Γ’ ΣΣ) μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκισεχίρ) της Μικράς Ασίας.
1947: Εθνικό δημοψήφισμα στην Ισπανία επικυρώνει νόμο περί διαδοχής και παλινόρθωσης βασιλευομένης δημοκρατίας.
1964: Η Νυασαλάνδη γίνεται ανεξάρτητη από τη Βρετανία και αποκτά το όνομα Μαλάουι.
1965: Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Άμφισσας και στην Αιγιαλεία.
1975: Οι Κομόρες γίνονται ανεξάρτητες από τη Γαλλία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ