Η «γέννηση» του μπικίνι

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου 1946 σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

Η «γέννηση» του μπικίνι

Το μπικίνι, με την έννοια του ενδύματος που χωρίζεται σε δύο μέρη, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες. Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου 1946 σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό.

Στην ουσία ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα. Το είχε ονομάσει Άτομο, υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Ο Ρεάρ το έκανε ακόμη μικρότερο, αλλά το πρόβλημά του ήταν ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που να τολμά να το φορέσει στην επίδειξη. Τη λύση έδωσε τελικά η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού.

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Ωστόσο, το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που απογειώθηκε το 1960 μετά την ποπ επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini». Σταδιακά το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και τον νόμο της βαρύτητας.

1770: Αρχίζει η ναυμαχία του Τσεσμέ μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1811: Η Βενεζουέλα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1913: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Κωστάκης, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας.

1918: Γεννήθηκε ο Νίκος Παπατάκης, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1921: Γεννήθηκε ο Νάνος Βαλαωρίτης, Έλληνας ποιητής, που κινείται στο κλίμα του υπερρεαλισμού.

1930: Ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.

1943: Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της Ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφτασαν τους 230.000 στρατιώτες.

1948: Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

1950: Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

1962: Η Αλγερία γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964: Θρίαμβος της ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές. Στην Αθήνα και στον Πειραιά επικρατούν οι αριστεροί υποψήφιοι Νίκος Κιτσίκης και Γεώργιος Κυριακάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΔΑ-Ένωσης Κέντρου, Κωνσταντίνος Τσίρος.

1966: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Ιταλός διεθνής ποδοσφαιριστής Τζανφράνκο Τζόλα, ο οποίος διακρίθηκε με τις Νάπολι, Πάρμα και Τσέλσι στην καριέρα του.

1972: Πέθανε ο Μάριος Χάκκας, πεζογράφος και ποιητής, από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους.

1974: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος επιθετικός Μάρσιο Αμορόζο, ο οποίος διακρίθηκε με τη φανέλα της Ντόρτμουντ (2001-04). Το 2008 αγωνίστηκε και στον Άρη.

1975: Το Πράσινο Ακρωτήρι γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Πορτογαλία.

1980: Γεννήθηκε η Γαλλίδα καλλονή ηθοποιός και μοντέλο Έβα Γκριν.

2015: Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%.