Η «γέννηση» της Chevrolet Corvette

Στις 30 Ιουνίου 1953 βγαίνει από τη γραμμή συναρμολόγησης η πρώτη Chevrolet Corvette.

Η «γέννηση» της Chevrolet Corvette

Είναι ένα δίπορτο, διθέσιο σπορ πολυτελές αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, που κατασκευάζεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chevrolet έως και σήμερα σε 8 γενιές! Στη συνολική ιστορική πορεία της η Corvette κατέχει τα ρεκόρ του πρώτου χρονολογικά και, ταυτόχρονα, του μακροβιότερου σπορ αμερικανικού αυτοκινήτου. Μάλιστα το 2003 η Corvette γιόρτασε την 50ή της επέτειο με την έκδοση 50th Αnniversary της Corvette C5 (η πέμπτη γενιά του μοντέλου). Η όγδοη γενιά του μοντέλου μπήκε στην παραγωγή στις 3 Φεβρουαρίου 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου είναι κεντρομήχανη αντί με τον κινητήρα μπροστά.

Διαχρονικά είναι ένα από τα γνωστότερα αυτοκίνητα παγκοσμίως, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ και μεγάλη απήχηση στους οπαδούς των σπορ αυτοκινήτων. Συχνά, μάλιστα, από την Corvette C4 (η τέταρτη γενιά του μοντέλου) και μετά οι κορυφαίες εκδόσεις στην εκάστοτε γενιά θεωρούνται ως σπορ υπεραυτοκίνητα (supercars). Ειδικότερα για τους Αμερικανούς το όνομα Corvette θεωρείται τόσο μεγάλος μύθος όσο θεωρούνται αντίστοιχα η Porsche 911 στη Γερμανία και όλα τα μοντέλα της Ferrari στην Ιταλία. Χαρακτηριστικά όλων των γενεών της είναι οι υψηλές της επιδόσεις, η φουτουριστική της εμφάνιση, η σύνθετη μέθοδος κατασκευής του αμαξώματος και η ανταγωνιστική της τιμή, αρκετά χαμηλότερη από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της. Επίσης, μετά τη διακοπή της παραγωγής της Dodge Viper στις 16 Αυγούστου 2017 και του Ford GT τον Δεκέμβριο του 2022, η Chevrolet Corvette είναι το μοναδικό διθέσιο σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μεγάλου βεληνεκούς και, διαχρονικά επίσης, είναι η ναυαρχίδα στην παλέτα των μοντέλων της Chevrolet.

Η πρώτη γενιά του αυτοκινήτου αποφασίστηκε και εξελίχθηκε ως απάντηση στα ξένα σπορ αυτοκίνητα, σχεδιάστηκε από τον Χάρλεϊ Ιρλ το 1952 και παρουσιάστηκε στο General Motors Motorama στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου 1953. Ο Μάιρον Σκοτ έδωσε στο νέο μοντέλο το όνομα Corvette από ένα μικρό και ευέλικτο πολεμικό πλοίο, την Κορβέττα. Το αρχικό προσχέδιο του λογότυπου της Corvette περιελάμβανε ακόμα και τη σημαία των ΗΠΑ, που όμως αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από το σήμα της Chevrolet, και έφερε επίσης ήδη την καρό σημαία των αγώνων, η οποία διατηρήθηκε και στο τελικό λογότυπο. Το αρχικό αυτό λογότυπο επρόκειτο να εμφανιστεί στην πρώτη Corvette το 1953, αλλά απορρίφθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την παρουσίαση και έγινε η προαναφερθείσα αλλαγή, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν επιτρεπόταν η εμφάνιση της αμερικανικής σημαίας σε εμπορικό προϊόν.

Με μια ματιά…

1892: Γεννιέται ο Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευστράτιου Σταματόπουλου, Έλληνας μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

1934: Αναταραχή επικρατεί στο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, με την αμφισβήτηση του Αδόλφου Χίτλερ. Τελικά ο Φύρερ επιβάλλεται, σκοτώνοντας 77 στελέχη του κόμματος ή κατ’ άλλους 400. Το επεισόδιο αυτό θα μείνει στην Ιστορία ως «Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών».

1957: Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).

2012: Πεθαίνει ο Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, που διακρίθηκε κυρίως σε αριστοφανικούς ρόλους.

2015: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβαθμίζει το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας» (Restricted Default, RD) μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.