Η Αργεντινή του Μαραντόνα το σήκωσε στο Μεξικό

Στις 29 Ιουνίου 1986 η Αργεντινή κατέκτησε το Μουντιάλ στα γήπεδα του Μεξικού

Η Αργεντινή του Μαραντόνα το σήκωσε στο Μεξικό

Η παρέα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα νίκησε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο Στάδιο «Ατζέκα», το οποίο είχε προσέλευση 114.600 φιλάθλους.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε υπέρ της Αργεντινής με 3-2 με τέρμα που σημείωσε στο 86ο λεπτό ο Μπουρουσάγκα, ύστερα από την έξοχη πάσα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η Αργεντινή είχε προηγηθεί με 2-0 (22' Μπράουν, 53' Βαλντάνο) και οι Γερμανοί είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 με τους Ρουμενίγκε (73') και Φέλερ (83'). Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Βραζιλιάνος Ρομουάλντο Άρπι Φίλιο. Στους δύο ημιτελικούς της διοργάνωσης, η Αργεντινή νίκησε το Βέλγιο με 2-0 με δύο γκολ του Μαραντόνα και η Δυτική Γερμανία τη Γαλλία με 2-0 (Μπρέμε και Φέλερ τα γκολ). Για την τρίτη θέση η Γαλλία νίκησε στην παράταση το Βέλγιο με 4-2 (2-2 κ. δ.).

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του ομαδικού πανηγυρισμού στην εξέδρα, που πήρε την ονομασία «Μεξικάνικο κύμα» ή «Όλα!». Μετά το Μουντιάλ του 1986 έγινε διάσημο σε όλες τις εξέδρες του πλανήτη. Καλύτερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο σπουδαίος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, οδηγώντας τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Στο τουρνουά είχε πετύχει και το περίφημο «γκολ του αιώνα», περνώντας πέντε παίκτες της Αγγλίας στα προημιτελικά.

Η ενδεκάδα της πρωταθλήτριας Αργεντινής στον τελικό: Πούμπιδο, Κουτσιούφο, Μπράουν, Ρουγκέρι, Ολαρτικοετσέα, Τζιούστι, Ενρίκε, Μπουρουσάγκα (90' Τρομπιάνι), Μπατίστα, Μαραντόνα, Βαλντάνο και προπονητής ο Κάρλος Μπιλιάρδο.

Η ενδεκάδα των ηττημένων Γερμανών: Σουμάχερ, Μπέρτχολντ, Φέρστερ, Έντερ, Γιάκομπς, Μπρίγκελ, Ματέους, Ρουμενίγκε, Μάγκατ (62' Χένες), Άλοφς (46' Φέλερ), Μπρέμε και κόουτς ο Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Η Αργεντινή στην πρώτη φάση της διοργάνωσης τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλό της, αφήνοντας δεύτερη την τότε κάτοχο του τίτλου Ιταλία, ενώ στη φάση των «16» πέρασε το εμπόδιο της Ουρουγουάης (1-0). Στα προημιτελικά απέκλεισε την Αγγλία (2-1) του Γκάρι Λίνεκερ (πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 6 τέρματα), ενώ στα ημιτελικά υπέταξε το Βέλγιο (2-0) με τον Ντιέγκο Μαραντόνα (5 γκολ στο τουρνουά συνολικά) να σκοράρει εις διπλούν. Στον τελικό κατέκτησαν το τρόπαιο (3-2) απέναντι στους Γερμανούς.

Με μια ματιά...

1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στον σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά τον σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1886: Γεννήθηκε ο Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1941: Γεννήθηκε ο Γιάννης Πουλόπουλος, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.

1958: Η Βραζιλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2. Δύο γκολ σημειώνει ο Πελέ, δύο ο Βαβά και ένα ο Ζαγκάλο, μετέπειτα προπονητής της «σελεσάο».

1976: Οι Σεϋχέλλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1993: Ξεκινάνε οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από την εταιρεία Telestet (νυν NOVA).

2002: Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός.