Το χέρι του Θεού!
Στις 22 Ιουνίου του 1986, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στο Μεξικό, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι Λατινοαμερικάνοι νίκησαν 2-1, με τον σπουδαίο Ντιέγκο Μαραντόνα να βάζει περίτρανα τη σφραγίδα του στο ματς.
Ο λόγος ήταν ότι το πρώτο γκολ σημειώθηκε με το χέρι και κατακυρώθηκε ως έγκυρο και μάλιστα έμεινε στην Ιστορία ως «το χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο γκολ ξεσήκωσε το κοινό. Σημειώθηκε με περίτεχνο και εντυπωσιακό τρόπο, αφού ο θρυλικός Ντιέγκο είχε τρέξει μία ξέφρενη πορεία με 51 μέτρα σε 10,8 δευτερόλεπτα, περνώντας πέντε Άγγλους παίκτες και κάνοντας ένα έξοχο πλασέ. Έμεινε στην Ιστορία ως «το γκολ του αιώνα».
Στο 51ο λεπτό ο Μαραντόνα έκανε μια διαγώνια πάσα στον Χόρχε Βαλντάνο από την αριστερή πλευρά και συνέχισε να τρέχει, με την ελπίδα να παίξει το 1-2 με τον Βαλντάνο. Η μπάλα χτύπησε στον Άγγλο αριστερό μέσο Στιβ Χοτζ, ο οποίος ήταν στην άμυνα. Ο Χοτζ χτύπησε άτσαλα την μπάλα, με αποτέλεσμα, αντί να απομακρυνθεί, να πάρει μια ψηλοκρεμαστή τροχιά προς την περιοχή του πέναλτι. Ο Μαραντόνα (που δεν ήταν οφσάιντ, διότι η μπάλα προηγουμένως είχε χτυπηθεί από παίκτη της αμυνόμενης ομάδας) συνέχισε να τρέχει προς την μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς τη μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, αντέδρασε εγκαίρως με έξοδο, τρέχοντας επίσης προς την μπάλα, με σκοπό να την αποκρούσει με τα χέρια. Μάλιστα ήταν σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση για κάτι τέτοιο, καθώς ήταν σχεδόν 20 πόντους ψηλότερος από τον Μαραντόνα: 1,83 μ. έναντι μόλις 1,65 μ.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Την καθοριστική στιγμή, ωστόσο, ο Μαραντόνα, ταυτόχρονα με ένα εντυπωσιακό άλμα στον αέρα, σήκωσε το αριστερό του χέρι και για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου πρόλαβε την μπάλα, χτυπώντας τη δυνατά με αυτό και στέλνοντάς τη στα δίχτυα. Ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νάσερ, μη βλέποντας την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο.
Με μια ματιά...
1662: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.
1837: Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε περισσότερα από 500 κτίρια.
1940: Γεννήθηκε ο Αμπάς Κιαροστάμι, διακεκριμένος Ιρανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1941: Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα).
1949: Γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός Μέριλ Στριπ. Έχει λάβει συνολικά 21 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τρία, και 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας οκτώ.
1953: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ.
1964: Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Νταν Μπράουν.
1969: Πέθανε η Τζούντι Γκάρλαντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φράνσις Ίθελ Γκαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1973: Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».
1985: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος κατέκτησε μετάλλια με την εθνική μας ομάδα.
1987: Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός.
1996: Πέθανε ο Νώντας Σαμαρτζίδης, Έλληνας πολίστας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ