Όταν η Ελλάδα έζησε τον εφιάλτη στο Μουντιάλ

Το 1994 η Εθνική μας ποδοσφαίρου πήγε με όνειρα και φιλοδοξίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξένησαν οι ΗΠΑ.

Όταν η Ελλάδα έζησε τον εφιάλτη στο Μουντιάλ

Κι όμως, αυτό το όνειρο της «γαλανόλευκης», στην ιστορική πρώτη παρουσία της σε τελικά ενός Μουντιάλ, δεν άργησε να μετατραπεί σε εφιάλτη από την πρεμιέρα κιόλας του τετάρτου ομίλου. Τότε που στις 21 Ιουνίου του 1994 συνάντησε την Αργεντινή του αείμνηστου Ντιέγκο Μαραντόνα. Η ήττα με 4-0 ήρθε αβίαστα και ακούραστα, με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα να πετυχαίνει χατ τρικ στο παιχνίδι (2’, 44’ και 90’ με πέναλτι), ενώ το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ έγραψε και ο Μαραντόνα (60’) με δυνατό αριστερό σουτ και αφού πρώτα... κρύφτηκε η μπάλα μέσα σε λίγα μέτρα. Ο Ντιεγκίτο μετά το γκολ έτρεξε προς την κάμερα και πανηγύρισε έξαλλα. Μόνο που η μοίρα το έφερε αυτό να είναι και το τελευταίο του γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ και γενικότερα με την «αλμπισελέστε», αφού μετά το παιχνίδι βρέθηκε θετικός σε εφεδρίνη και αποβλήθηκε από τη διοργάνωση.

Για την Εθνική, με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, αγωνίστηκαν κόντρα στην Αργεντινή οι Αντώνης Μήνου, Στράτος Αποστολάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Στέλιος Μανωλάς, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Νιόπλιας, Νίκος Μαχλάς (59’ Τάσος Μητρόπουλος), Νίκος Τσιαντάκης (45’ Σπύρος Μαραγκός), Σάββας Κωφίδης. Όπως αποδείχτηκε, βέβαια, ούτε και η συνέχεια έμελλε να είναι διαφορετική για την Εθνική, αφού ακολούθησε μία ακόμα ήττα με 4-0, αυτήν τη φορά από τη Βουλγαρία, πριν έρθει και αυτή με 2-0 από τη Νιγηρία στην τελευταία αγωνιστική, για να ολοκληρωθεί έτσι η παρουσία της Ελλάδας στα τελικά του θεσμού.

Με μια ματιά…

1913: Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

1964: Η Ισπανία κατακτά το δεύτερο Κύπελλο Εθνών νικώντας στον τελικό την ΕΣΣΔ με 2-1 στη Μαδρίτη.

1970: Η Βραζιλία κερδίζει την Ιταλία με 4-1 στον τελικό και κατακτά το ένατο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Μεξικoύ. Το τρίτο Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, το οποίο θα κλαπεί αργότερα, παραμένει οριστικά στη Βραζιλία. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ με 10 γκολ. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο κανονισμός των καρτών, που ως ιδέα γεννήθηκε το 1966 από τον Βρετανό διαιτητή Κένεθ Τζορτζ Άστον, όπου μάλιστα δεν αποβλήθηκε ούτε ένας ποδοσφαιριστής.

1998: Ο Λόταρ Ματέους της Εθνικής Γερμανίας ισοφαρίζει το ρεκόρ των 5 συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα του Καρμπαχάλ και σπάει το ρεκόρ των 21 εμφανίσεων των Μαραντόνα, Ζέελερ, Ζμούντα στον αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία (2-2).

2004: Ο Τιερί Ανρί πετυχαίνει το τρίτο γκολ για τη Γαλλία και το 400ό στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον αγώνα Ελβετία – Γαλλία (1-3) που διεξάγεται στην Πορτογαλία για τη φάση των ομίλων.

2015: Το πέμπτο της μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού κατακτά η Ελλάδα. Η Εθνική εφήβων υδατοσφαίρισης του Δημήτρη Κραβαρίτη επιβλήθηκε στον μικρό τελικό της Κροατίας με 11-10 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

2016: Η Αργεντινή νικά τις ΗΠΑ με 4-0 και προκρίνεται στον τελικό του Κόπα Αμέρικα. Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει το δεύτερο γκολ στο 32ο λεπτό και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Αργεντινής με 55 γκολ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 54 γκολ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.