Η γέννηση ενός σούπερ σταρ

Στις 2 Μαΐου 1975 γεννήθηκε ο παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ.

 

Η γέννηση ενός σούπερ σταρ

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του και ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών. Απέκτησε διεθνή φήμη όχι μόνο για τις επιδόσεις του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και για την αστραφτερή εξωγηπεδική του ζωή. Αγωνιζόταν ως μέσος και θαυμαζόταν για τις εκτελέσεις φάουλ (το «φάουλ-μπανάνα» ήταν το σήμα κατατεθέν του) και τις σέντρες ακριβείας που έσπερναν τον πανικό σε τερματοφύλακες και αντίπαλες άμυνες. Η ταινία του 2002 «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ» απέτινε φόρο τιμής στην ποδοσφαιρική του τέχνη.

Με έντονες παραστάσεις από το «Ολντ Τράφορντ», ο νεαρός Ντέιβιντ δεν άργησε να εκδηλώσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Στα 11 του διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό ταλέντων που διοργάνωσε η ποδοσφαιρική σχολή του Μπόμπι Τσάρλτον και το 1991 εντάχθηκε στην εφηβική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με συμπαίκτες τους Ράιαν Γκιγκς, Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, Νίκι Μπατ και Πολ Σκόουλς κατέκτησε το αγγλικό Κύπελλο Νέων το 1992. Στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, αντικαθιστώντας τον Αντρέι Καντσέλσκις στον αγώνα με την Μπράιτον για το Λιγκ Καπ. Στις 23 Ιανουαρίου 1993 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή Άλεξ Φέργκιουσον.

Με το Νο 7 στην κόκκινη φανέλα (τον αριθμό του θρυλικού Τζορτζ Μπεστ) βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το νταμπλ στην Αγγλία (πρωτάθλημα και Κύπελλο) το 1996. Την επόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της στο πρωτάθλημα και ο Μπέκαμ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης. Το 1999 ήταν η καλύτερη χρονιά του. Οι «κόκκινοι διάβολοι» υπό την καθοδήγηση του Φέργκιουσαν και τη δική του σημαντική συμβολή έκαναν το κουαντράπλ (πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας, Τσάμπιονς Λιγκ και Διηπειρωτικό), ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος Ευρωπαίος μέσος και ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.

Στη συνέχεια βοήθησε τη Μάντσεστερ να κερδίσει άλλα τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (2000, 2001, 2003), προτού μετακομίσει στη Μαδρίτη και στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2003. Αγωνίστηκε 115 φορές με την εθνική ομάδα της Αγγλίας (1996-2009) και σημείωσε 17 γκολ (δύο εναντίον της Ελλάδας το 2001 στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Με μια ματιά...

1872: Γεννήθηκε ο Καρλ Νέσλερ, Γερμανός κομμωτής, που ανακάλυψε την περμανάντ.

1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1941: Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.

1941: Πέθανε η Πηνελόπη Δέλτα, Ελληνίδα συγγραφέας έργων για παιδιά και νέους, αλλά και προσωπικότητα με ζωηρή συμμετοχή στα εθνικά θέματα και τα γεγονότα του καιρού της.

1942: Γεννήθηκε ο Ζακ Ρογκ, Βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

1966: Ο Σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
1977: Απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο το βραβείο «Λένιν» για την ειρήνη.

1982: Πόλεμος των Φόκλαντ: βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό «Στρατηγός Μπελγκράνο».

1998: Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2011: Πέθανε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Άραβας τρομοκράτης, ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα.

2013: Πέθανε ο Λευτέρης Βογιατζής, διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου.