Η δραχμή (ξανα)μπαίνει στη ζωή μας...
Στις 8 Φεβρουαρίου 1833 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα αντικαθίσταται ο φοίνικας με τη δραχμή.
Η δραχμή φυσικά υπήρξε νόμισμα στην αρχαιότητα, όμως τα τελευταία χρόνια εν μέσω της επανάστασης επικρατούσε νομισματική αναρχία στον ελλαδικό χώρο. Οι συναλλαγές γίνονταν με οθωμανικά νομίσματα, όπως το γρόσι, αλλά και με διάφορα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα. Μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, προχώρησε στη δημιουργία ενιαίου εθνικού νομίσματος, του φοίνικα, και την υποδιαίρεσή του, το λεπτό.
Ελλείψει ρευστού και μηχανημάτων, ο Καποδίστριας πήρε δάνειο 1,5 εκατ. ρούβλια από τη Ρωσία και με τα χρήματα αυτά αγόρασε από τη Μάλτα μία μεταχειρισμένη νομισματοκοπική μηχανή, που εγκαταστάθηκε στην αυλή του σπιτιού του, στην Αίγινα. Εκεί τυπώθηκαν τα πρώτα νομίσματα της ελεύθερης Ελλάδας, που ήταν ο αργυρός φοίνιξ και τα χάλκινα: δεκάλεπτο, πεντάλεπτο και μονόλεπτο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μετά την ενθρόνιση του Όθωνα το 1833 τα νομίσματα που είχαν εκδοθεί και κυκλοφορήσει επί Καποδίστρια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Στις 8 Φεβρουαρίου εισήχθη νέα νομισματική μονάδα, η δραχμή αντί του φοίνικα. Με το ίδιο διάταγμα, τα νέα νομίσματα διαιρέθηκαν σε τρεις κατηγορίες: αργυρά, χρυσά και χάλκινα. Οι πρώτες δραχμές τυπώθηκαν στο Μόναχο και από το 1836 έως το 1858 τυπώνονταν στο Νομισματοκοπείο Αθηνών.
Με το βασιλικό διάταγμα της 12ης Ιουλίου 1843 το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων δόθηκε στη νεοσυσταθείσα Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατήρησε το προνόμιο αυτό έως το 1928, οπότε ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τελικά, την Πρωτοχρονιά του 2001 εισέρχεται το ευρώ στην ελληνική οικονομία. Τα δύο νομίσματα χρησιμοποιούνται παράλληλα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, όταν και η δραχμή αποσύρεται μετά από 169 έτη κυκλοφορίας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1587: Η Μαρία Α’ της Σκωτίας εκτελείται με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη συνωμοσία του Μπάμπιγκτον με σκοπό τη δολοφονία της ξαδέλφης της, βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας.
1807: Μετά από δύο μέρες σκληρής μάχης, ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας νικά τους Ρώσους υπό τον Μπένιγκσεν και τους Πρώσους υπό τον Λ'Εστόκ στη μάχη του Άιλαου.
1912: Ο Έλληνας αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος εκτελεί με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G την πρώτη πτήση στην Ελλάδα. Στη δεύτερη πτήση, που εκτελεί ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, έχει συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1915: Κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες η αμφιλεγόμενη ταινία του Ντέιβιντ Ουόρκ Γκρίφιθ «Η γέννηση ενός έθνους».
1924: Πραγματοποιείται στη Νεβάδα η πρώτη εκτέλεση σε θάλαμο αερίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Ιαπωνία εισβάλλει στη Σιγκαπούρη.
1950: Ιδρύεται η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας.
1962: Εννέα άτομα σκοτώνονται στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τη γαλλική αστυνομία.
1965: Η πτήση 663 της Eastern Airlines καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό και εκρήγνυται, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.
1981: Τραγωδία της Θύρας 7: 19 οπαδοί του Ολυμπιακού ποδοπατούνται μέχρι θανάτου στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Δύο ακόμη πεθαίνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 21.
1989: Η πτήση 1851 της Independent Air συντρίβεται σε βουνό, ενώ προσεγγίζει τη Σάντα Μαρία (Αζόρες), σκοτώνοντας και τους 144 επιβαίνοντες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ