Η αποζημίωση στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο
Στις 28 Νοεμβρίου του 2002 το ελληνικό κράτος κλήθηκε να δώσει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.
Έπειτα από οκτώ χρόνια δικαστικής μάχης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε στις 28 Νοεμβρίου του 2002 το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως και έγινε. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει δύο χρόνια μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992.
Η συμφωνία προέβλεπε εκχώρηση της περιουσίας του τέως βασιλιά σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την εξαγωγή μεγάλου αριθμού της κινητής περιουσίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, το 1994 και επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε ανάκληση της συμφωνίας. Παράλληλα, αφαιρέθηκε από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η περιουσία του στην Ελλάδα, αλλά και η ελληνική ιθαγένεια με τον νόμο 2215/1994.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Έτσι η βασιλική οικογένεια έκανε προσφυγή τόσο στα δικαστήρια, όσο και στο ΣτΕ. Ο Άρειος Πάγος τη δικαίωσε, όχι όμως και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1997 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση, συμφώνησε τελικά με το ΣτΕ. Παράλληλα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ κατέθεσε προσφυγή εις βάρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, ισχυριζόμενος ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το 1998 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προσφυγή μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ δύο χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα. Έτσι στις 28 Νοεμβρίου 2002 το ελληνικό κράτος κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση στον τέως βασιλιά ύψους 13,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα ως αποζημίωση, αλλά εν τέλει το ελληνικό Δημόσιο του κατέβαλε το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό «φυσικών καταστροφών». Όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έλαβε τα χρήματα της αποζημίωσης έφτιαξε το Ίδρυμα «Άννα Μαρία» ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο τέως βασιλιάς απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 82 ετών.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1567: Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
1794: Πεθαίνει ο Τσέζαρε Μπεκαρία, Ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Περί εγκλημάτων και ποινών», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον ορθολογικό και ουμανιστικό αναπροσανατολισμό των ποινικών επιστημών και τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Κλασικής Σχολής» του Ποινικού Δικαίου.
1820: Γεννιέται ο Φρίντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που αποτελεί τη «βίβλο» του κομμουνιστικού κινήματος.
1851: Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.
1912: Πεθαίνει ο Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, Έλληνας ποιητής.
1925: Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίνεται εθνικά επιβλαβής (Μαρασλειακά).
1948: Γεννιέται η Μαρία Φαραντούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
1953: Τελειώνει, έπειτα από μακρά διαδικασία, η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, έξι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.
1994: Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1999: Ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ τρικ. Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ - Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.
1999: Ολοκληρώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας με 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα).
2005: Το γαλλικό περιοδικό «France Football» απονείμει το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» στον Βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα, Ροναλντίνιο. Ο Ροναλντίνιο είναι ο τρίτος Βραζιλιάνος που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, ακολουθώντας τα χνάρια των Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999). Δεύτερος στην ψηφοφορία ακολούθησε ο Φρανκ Λάμπαρντ της Τσέλσι και τρίτος ο Στίβεν Τζέραντ της Λίβερπουλ.
2013: Ο 31χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Ευρωλίγκας, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα», για το ταλέντο του, τις αθλητικές του επιδόσεις, το ήθος του αλλά και για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό.
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Χοσέ Μπράσκο «Πέπε» Κατά, ο οποίος διετέλεσε προπονητής της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών τη διετία 1983-1984 και οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ