O «Τυφώνας» που φυλακίστηκε άδικα
Στις 7 Νοεμβρίου του 1985, αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ, ο οποίος στα 29 του (το 1966) είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο που δεν είχε κάνει.
Από πολλούς Αμερικανούς, ιδιαίτερα από την αφροαμερικανική κοινότητα, ο πυγμάχος Ρούμπιν «Χαρικέιν» Κάρτερ υπήρξε λαϊκός ήρωας. Όχι μόνο επειδή έγινε τραγούδι από τον Μπομπ Ντίλαν και ταινία από τον Νόρμαν Τζούισον, αλλά κυρίως διότι επί 19 χρόνια προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητά του για μία ανθρωποκτονία που δεν διέπραξε ποτέ, έχοντας απέναντί του το «λευκό κατεστημένο» της εποχής του. Στις 17 Ιουνίου 1966, δύο άνδρες μπήκαν στο μπαρ «Λαφαγιέτ», στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ και άρχισαν να πυροβολούν.
Ο μπάρμαν Τζέιμς Όλιβερ κι ένας πελάτης, ο Φρεντ Νάουγιοκς, σκοτώθηκαν αμέσως. Ο Χέιζελ Τάνις, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά εκείνη τη βραδιά, απεβίωσε σχεδόν ένα μήνα αργότερα. Ένας τρίτος πελάτης, ο Γουίλι Μάρινς, επέζησε της επίθεσης, παρά το γεγονός ότι έχασε την όρασή του από το ένα μάτι. Τόσο ο Μάρινς, όσο και ο Τάνις, στις καταθέσεις τους υπέδειξαν ότι οι δράστες ήταν δύο μαύροι άνδρες, χωρίς να αναγνωρίσουν τον Κάρτερ ή τον Τζον Άρτις που επίσης κατηγορήθηκε. Τελικά, ο Κάρτερ καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών λευκών, μόνο με τη μαρτυρία δύο άλλων λευκών, οι οποίοι προσπαθούσαν να κάνουν ληστεία σε εργοστάσιο κοντά στο σημείο όπου διαπράχθηκαν οι φόνοι.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι μάρτυρες, αν και με «λερωμένο» ποινικό μητρώο, έγιναν πιστευτοί, καταθέτοντας ψευδώς ότι αναγνώρισαν τον Κάρτερ ως τον έναν από τους δύο εκτελεστές. Έτσι, τον Μάιο του 1967, ο Κάρτερ και ο φίλος του καταδικάστηκαν σε τέσσερις φορές ισόβια. Το 1974 οι μάρτυρες ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και δύο χρόνια αργότερα ο Κάρτερ αφέθηκε ελεύθερος. Αλλά όχι για πολύ. Νέες καταγγελίες, νέα δικαστική μάχη, για να βρεθεί και πάλι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Στις 20 Απριλίου 2014, ο Ρούμπιν Κάρτερ, νικημένος από τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο Τορόντο του Καναδά, όπου και διέμενε από την ημέρα της αποφυλάκισής του.
Το παρατσούκλι «The Hurricane» (O Τυφώνας) τον ακολουθούσε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το 1963 βρέθηκε στη λίστα με τους δέκα διεκδικητές του τίτλου των μεσαίων βαρών, ενώ προς το τέλος του 1965 βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα. Το ρεκόρ της καριέρας του ήταν 27 νίκες, 12 ήττες και μία ισοπαλία σε 40 αγώνες, με συνολικά 19 νοκ άουτ (8 νοκ άουτ, 11 τεχνικά νοκ άουτ) κι έλαβε τιμητικά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Με μια ματιά…
1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.
1910: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Λέων Τολστόι, ρώσος συγγραφέας. («Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα») (Γεν. 28/8/1828)
1926: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1934: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Όπερα της Βαλτιμόρης το μουσικό κομψοτέχνημα του ρώσου συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ «Ραψωδία πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι».
1944: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος και τελευταίος Αμερικανός που εκλέγεται για τέταρτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1986: Ο Άλεξ Φέργκιουσον αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 45 χρόνων.
1991: Ο Μάτζικ Τζόνσον, ο μπασκετμπολίστας που οδήγησε τους Λέικερς στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων στο ΝΒΑ, ανακοινώνει ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί από την ενεργό δράση.
1999: Πεθαίνει ξαφνικά από καρδιά σε ηλικία 76 ετών ο Πρίμο Νεμπιόλο, ο πρόεδρος της IAAF επί 18 χρόνια.
2006: Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Θα ανοίξει τις πύλες του στις 2 Νοεμβρίου 2020.
2011: O πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, Τζο Φρέζιερ, πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο στο συκώτι.
2019: Ο Περικλής Βασιλάκης πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο. Ήταν από τους πιο γνωστούς διαιτητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, καθώς και διεθνής.
2021: Ο Ανδρέας Βαζαίος κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 100 μέτρων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας στο Καζάν της Ρωσίας με χρόνο 51.72 και τρίτο σε αυτό το αγώνισμα μετά τα χάλκινα του 2015 και του 2019. Η Άννα Ντουντουνάκη τερματίζει τρίτη με 25.09 στα 50μ πεταλούδα και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με την ελληνική αποστολή να σημειώνει 16 πανελλήνια ρεκόρ.