Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς
Στις 25 Οκτωβρίου του 1822 ξεκίνησε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς.
Στις 25 Οκτωβρίου του 1822 ξεκίνησε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή, αλλά και με τη στήριξη των Ελλήνων οπλαρχηγών Βαρνακιώτη, Μπακόλα, Ίσκου, Ράγκου και Βαλτινού.
Μετά την καταστροφική μάχη του Πέτα για τους Έλληνες επαναστάτες (4 Ιουλίου 1822), ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, κατήλθαν χωρίς αντίσταση στην κοιλάδα του Μεσολογγίου, την οποία απέκλεισαν από ξηράς (25 Οκτωβρίου).
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μαζί τους βρέθηκαν και οι οπλαρχηγοί Βάλτου και Ξηρομέρου, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες. Ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του συμπλήρωνε τον αποκλεισμό της πόλης από τη θάλασσα.
Το Μεσολόγγι εκείνα τα χρόνια ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας (σημερινής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας). Στους προμαχώνες δεν υπήρχαν παρά μόνο 14 πυροβόλα. Τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα μόλις έφταναν για έναν μήνα. Η θέση των πολιορκούμενων ήταν απελπιστική. Στολίσκος από 11 πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη διέσπασε τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Μεσολογγίου.
Αποβίβασε 1.000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαΐμη και Κανέλλο Δεληγιάννη και προμήθευσε με τροφές και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές του. Τότε οι πολιορκούμενοι διαμήνυσαν στους Τούρκους πασάδες ότι αν θέλουν το Μεσολόγγι, να έρθουν να το πάρουν.
Η τελική επίθεση προγραμματίστηκε για τη νύχτα της 24ης προς 25η Δεκεμβρίου, με την ελπίδα ότι οι μαχητές θα εγκατέλειπαν τους προμαχώνες και θα πήγαιναν στις εκκλησιές για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως, το σχέδιο της επίθεσης είχε διαρρεύσει στους μαχητές του Μεσολογγίου από τον ελληνικής καταγωγής γραμματικό του Ομέρ Βρυώνη, Γιάννη Γούναρη, κι έτσι η φρουρά παρέμεινε στις θέσεις της πανέτοιμη για την επίθεση.
Κατά την έφοδο, οι Οθωμανοί υπέστησαν πανωλεθρία και οι δύο πασάδες αποφάσισαν να λύσουν την πολιορκία στις 31 Δεκεμβρίου 1822, επειδή κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι έφτανε εναντίον τους ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Η καταστροφή του οθωμανικού στρατού προκάλεσε την αποτυχία της εκστρατείας των δύο πασάδων κατά της Δυτικής Ελλάδας. Η επιτυχία των Ελλήνων έγινε μεγαλύτερη, καθώς μετά την αναχώρηση των Οθωμανών από το Μεσολόγγι ενώθηκαν με τους επαναστάτες οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος και Γεωργάκης Βαλτινός, που είχαν προσχωρήσει στο τουρκικό στρατόπεδο.
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με νωπά τα γεγονότα στο μυαλό του, αναφέρεται στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και την καταστροφική διάβαση του Αχελώου από τους Τούρκους στο ποίημά του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που έγραψε τον Μάιο του 1823.
ME MIA MATIA...
1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον πρώην αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιο Χατζηανέστη, τους πολιτικούς Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, τον υποστράτηγο ε.α. Ξενοφώντα Στρατηγό και τον υποναύαρχο ε.α. Μιχαήλ Γούδα.
1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Ελασσόνα.
1951: Ο 77χρονος Τσόρτσιλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στη Βρετανία.
1959: Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής: ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος 3-2, Πανιώνιος - ΑΕ Νικαίας 3-0, Δόξα Δράμας - Άρης Θεσσαλονίκης 2-2, Ηρακλής - Απόλλων Αθηνών 0-0, Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1, Παγκορινθιακός - Ολυμπιακός Π. 1-0 και Εθνικός Π. - ΑΕΚ 0-1.
1962: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1973: Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία ο Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος είχε μείνει ανάπηρος από το 1969 εξαιτίας τροχαίου. Ο Μπικίλα ήταν πρώτος και ξυπόλυτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960) και πρώτος στο Τόκιο (1964).
1983: 1.800 Αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλλουν στο νησί της Γρενάδας. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους ότι επηρεάζεται από τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς.
2002: Από συντριβή αεροσκάφους στη Μινεσότα των ΗΠΑ, βρίσκουν τον θάνατο 8 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Γουέλστον.
2004: Για σεξουαλικά αδικήματα (βιασμούς γυναικών και 12χρονων κοριτσιών) καταδικάζονται 6 άνδρες από το απομακρυσμένο νησί Πίτκερν (απόγονοι των πρωταγωνιστών της «ανταρσίας του Μπάουντι»).
2011: Πεθαίνει ο Λεωνίδας, αδελφός των Γιάννη, Γιώργου, Ντίνου και Βασίλη, της θρυλικής πεντάδας Ανδριανοπουλαίων του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας, έχοντας υπερβεί έναν αιώνα ζωής.
2019: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο πρώτος παίκτης των Μπακς, αλλά και του ΝΒΑ, έπειτα από τον Ρόμπερτσον (1966), ο οποίος σημειώνει 30άρα και τριπλ νταμπλ στον πρώτο αγώνα της σεζόν.
2021: Πεθαίνει η Ελληνίδα πολιτικός Φώφη Γεννηματά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ