Η αυθεντική λίστα του Σίντλερ
Στις 15 Οκτωβρίου του 1999 βρίσκεται μέσα σε ένα λησμονημένο χαρτοφύλακα του Όσκαρ Σίντλερ στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1999 βρίσκεται μέσα σε ένα λησμονημένο χαρτοφύλακα του Όσκαρ Σίντλερ στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα. Η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ, αυτή ακριβώς που έδωσε τον τίτλο στην πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα.
Η λίστα συντάχθηκε στην Κρακοβία το 1944 από τον Εβραίο λογιστή του Όσκαρ Σίντλερ, Γιτζάκ Στερν. Η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ, η αυθεντικότητα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητη, ανακαλύφθηκε στην πόλη Χίλντεσχάιμ από ένα αντρόγυνο καθαριστών που νοικοκύρευαν ένα σπίτι όπου είχε διαμείνει ο Όσκαρ Σίντλερ. Ο χαρτοφύλακας βρέθηκε τελικά στο δωμάτιο που χρησιμοποιήθηκε από την τελευταία από τις φιλενάδες του Σίντλερ. Αυτή η γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 1984, χωρίς να διασφαλίσει - παραδίδοντας τον χαρτοφύλακα. Τα έγγραφα βρέθηκαν τελικά με τον θάνατο και του συζύγου της γυναίκας αυτής, οπότε άρχισε ο συστηματικός καθαρισμός του σπιτιού στο οποίο διέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το αντρόγυνο των καθαριστών δεν θέλησε τα στοιχεία του να δοθούν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι για την παράδοση των εγγράφων του χαρτοφύλακα και της λίστας δεν έθεσε οικονομικές αξιώσεις. Φωτογραφίες μέσα στον χαρτοφύλακα, στις οποίες ο Όσκαρ Σίντλερ απεικονίζεται με Εβραίους, μέρος του προσωπικού των εργοστασίων του, αναγνωρίστηκαν ήδη ως αυθεντικές από σημαίνοντα επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Ο άνθρωπος αυτός συμμετέχει στο σωματείο «Οι Εβραίοι του Σίντλερ στο Ισραήλ».
Ότι πρόκειται για την πρωτότυπη λίστα πιστοποιείται από το ότι ανάμεσα στα φύλλα με τα ονοματεπώνυμα των 1.200 ευεργετούμενων Εβραίων βρέθηκαν φύλλα καρμπόν. Οι άνθρωποι που τα ονοματεπώνυμά τους ήταν στη λίστα αφέθηκαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου και του Γκρος Ρόζεν να μεταβούν στα πολωνικά εργοστάσια του Όσκαρ Σίντλερ, όπου όμως τύχαιναν πρωτοφανώς καλής μεταχείρισης και εξασφάλισαν την επιβίωσή τους μέσα στο Ολοκαύτωμα.
ME MIA MATIA…
533: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, την οποία καταλαμβάνει από τους Βανδάλους, φύλο γερμανικής προελεύσεως.
1564: Γεννιέται ο Ανδρέας Βεσάλιος, Βέλγος ιατρός, πρόδρομος της σύγχρονης ανατομίας. Το 1543 δημοσίευσε το πρώτο επιστημονικό βιβλίο ανατομίας με τον τίτλο «De Humani Corporis Fabrica» («Περί της κατασκευής του ανθρωπίνου σώματος»).
1810: Έρχεται στη ζωή ο Σίμων Σίνας, Βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
1837: Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Σχολείο των Τεχνών).
1902: Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.
1940: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο μεγάλος δικτάτωρ».
1940: Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφασίζει επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
1962: Ξεσπά η Κρίση των Πυραύλων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.
1969: Πόλεμος του Βιετνάμ: λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το μορατόριουμ για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ και πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλώνουν σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων 250.000 στην Ουάσινγκτον.
1980: Πέθανε ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ