Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας
Στις 6 Αυγούστου του 1945 οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα και σκορπούν τον όλεθρο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Ήταν η 6η Αυγούστου η μέρα που η ανθρωπότητα έγραψε τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας της. Εκείνη την ημέρα ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία και τρόμο τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ουρανό της Χιροσίμα.
Οι προκλητικές διπλωματικές συγκρούσεις και οι σφαγές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φάνηκαν να βρίσκουν την κορύφωσή τους με την αποφράδα κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29 Enola Gay, υπό την ηγεσία του πιλότου Πολ Τίμπετς, εκτέλεσε την πτήση που θα άλλαζε για πάντα το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ατομική βόμβα «Little Boy» (Μικρό αγόρι), μια σφαιρική βόμβα ουρανίου 64, έμελλε να σκορπίσει τον όλεθρο. Στις 8:15 το πρωί ο κόσμος παραδόθηκε σε μια καταιγίδα φωτιάς και καταστροφής. Η βόμβα εκρήγνυται πάνω από τον ουρανό της πόλης, αποδεικνύοντας τον απερίγραπτο φόβο και την ολοκληρωτική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στον ίδιο του τον εαυτό.
Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια Ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Οι πραγματικές συνέπειες της ατομικής επίθεσης στη Χιροσίμα έγιναν ακόμα πιο ανείπωτες, καθώς οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σκοτείνιασαν την πόλη για χρόνια. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνο.
Οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν να τελειώσουν τον πόλεμο και στις 12 το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα, αυτήν τη φορά στην πόλη Ναγκασάκι. Οι νεκροί έφτασαν τις 36.000 και οι τραυματίες τις 40.000. Το ωστικό κύμα κατέστρεψε εντελώς τα κτίρια της πόλης σε μία ζώνη 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι φρικαλεότητες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι υποχρέωσαν την Ιαπωνία να υπογράψει την παράδοσή της στις 15 Αυγούστου 1945, καταλήγοντας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά η ρητορική ένταση και η αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων συνέχισαν να επηρεάζουν τη διεθνή σκηνή.
Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα μάς υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να προωθούμε τον ειρηνικό διάλογο και τη διπλωματία για την επίλυση των διεθνών συγκρούσεων. Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη να παραμείνουμε ενωμένοι στον αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων και των μαζικών καταστροφών.
Με μια ματιά…
1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τους Τούρκους του Κιουταχή στο Χαϊδάρι.
1961: Αποθεώνεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η Μαρία Κάλλας στον ρόλο της «Μήδειας» από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι.
1976: Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» θα επιστρέψει στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς θα μείνουν χωρίς αποτέλεσμα.
1991: Εγκαινιάζεται ο πρώτος δικτυακός τόπος στην ιστορία του Διαδικτύου. Δημιουργός του είναι ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (www). Η διεύθυνσή του: http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας).
1992: Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και αναφωνεί «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο». Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο στίβου που κατακτά η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ