Όταν απαγχονίστηκε ο Καπετάν Άγρας…
Στις 7 Ιουνίου του 1907 απαγχονίζεται από τους κομιτατζήδες ο θρυλικός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας. Έλληνας στρατιωτικός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Σαράντος Αγαπηνός, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1880 στο Ναύπλιο, όπου ο πατέρας του, Ανδρέας Αγαπηνός, από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, υπηρετούσε ως εφέτης. Το 1901 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και τοποθετήθηκε ως υπολοχαγός στη φρουρά της Αθήνας. Λίγους μήνες αργότερα κατατάχθηκε εθελοντής στα στρατιωτικά σώματα που πολεμούσαν τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στην οθωμανοκρατούμενη Μακεδονία, επειδή πίστευε ότι η ελληνική ψυχή της Μακεδονίας θα αφυπνιζόταν μόνο με τη στρατιωτική δράση. Πολέμησε, κυρίως, στην περιοχή του Βερμίου και τον Σεπτέμβριο του 1906 έγινε αρχηγός στρατιωτικού τμήματος. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στις σκληρές μάχες για την εκκαθάριση της βαλτώδους λίμνης των Γιαννιτσών (Βάλτος για τους ντόπιους), η οποία είχε καταστεί από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες οχυρό απροσπέλαστο.
Στις 14 Νοεμβρίου 1906 τραυματίστηκε, όταν οι άνδρες του δέχθηκαν επίθεση από το απόσπασμα του κομιτατζή Αποστόλ Πετκόφ και μετέβη στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία. Επέστρεψε στις αρχές του 1907 στην περιοχή, αλλά η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε, καθώς προσβλήθηκε από ελονοσία. Τότε το κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα, που έδρευε στην Αθήνα, διέταξε την αντικατάστασή του από τον λοχαγό Νικόλαο Δουμπιώτη (Καπετάν Αμύντα). Προτού αναχωρήσει από την περιοχή, ο Καπετάν Άγρας θέλησε να συναντηθεί με τους αρχηγούς των βουλγαρικών τμημάτων Κασάπσκι και Ζλάταν, με σκοπό είτε να τους εξαγοράσει είτε να τους πείσει να στραφούν ενωμένοι Έλληνες και Βούλγαροι κατά των Τούρκων.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Παρά την αντίδραση των Ναουσαίων προκρίτων, δέχτηκε να συναντηθεί με τους δύο Βούλγαρους οπλαρχηγούς σε ουδέτερο έδαφος, συνοδευόμενος από έναν άνδρα της εμπιστοσύνης του, τον Αντώνη Μίγγα. Οι Βούλγαροι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, συνέλαβαν αμέσως τους δύο μαχητές και τους διαπόμπευσαν επί μία εβδομάδα, περιφέροντάς τους στα βουλγαρικά χωριά της περιοχής ως δήθεν αιχμαλώτους. Τους έσερναν δεμένους, ξυπόλυτους και τους κακοποιούσαν.
Στις 7 Ιουνίου του 1907, αργά το βράδυ, οι δύο αντάρτες βρέθηκαν κρεμασμένοι σε μια καρυδιά. Ο θάνατος των δύο αγωνιστών έγινε γνωστός, ύστερα από μία εβδομάδα και ξεσήκωσε τους Έλληνες. Η θυσία τους δημιούργησε μια δίψα για εκδίκηση και δυνάμωσε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Οι Βούλγαροι που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του μετά από λίγο καιρό σκοτώθηκαν από Έλληνες αντάρτες.
Τα χωριά Τέχοβο και Βλάβοδο, το μέρος δηλαδή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή ο Άγρας και ο Μίγγας, μετονομάστηκαν σε Καρυδιά και Άγρας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλί στη Χίο. Στο κατάστρωμά της βρίσκονται όλοι οι αξιωματικοί του τουρκικού στόλου, γιορτάζοντας το Ραμαζάνι. Σκοτώνονται ο Τούρκος ναύαρχος και περισσότεροι από χίλιοι παριστάμενοι.
1966: Εγκαινιάζεται το «Πλανητάριον» του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού.
1982: Η Πρισίλα Πρίσλεϊ ανοίγει την Γκρέισλαντ στο κοινό. Το μπάνιο στο οποίο πέθανε ο Έλβις Πρίσλεϊ πέντε χρόνια νωρίτερα παραμένει μη επισκέψιμο.
1989: Συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο του Παραμαρίμπο στο Σουρινάμ κατά την προσγείωση ένα DC-8. Ο Ντένις Μπέργκαμπ που περιμένει να πάρει το αεροπλάνο για να γυρίσει στην Ολλανδία αναπτύσσει τέτοια φοβία για αυτό το μεταφορικό μέσο, ώστε όλα τα συμβόλαια της καριέρας του να αποκλείουν πτήσεις. Μία από τις ελάχιστες φορές που θα ξεπεράσει τον φόβο του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του '94, θα πέσει θύμα φάρσας για βόμβα στην πτήση της Εθνικής Ολλανδίας από το Άμστερνταμ στο Ντάλας.
1993: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.
2002: Πεθαίνει η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.
2015: Ο 40χρονος Ρώσος πρωταθλητής της ξιφασκίας, Σεργκέι Σάρικοφ, διπλός χρυσός ολυμπιονίκης στη σπάθη στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και του Σίδνεϊ το 2000, χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και τραυματίζεται θανάσιμα σε τροχαίο στα προάστια της Μόσχας.
2015: Πεθαίνει ο σπουδαίος, ιταλικής καταγωγής, Βρετανός ηθοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας Κρίστοφερ Λι. Ο καλύτερος «Δράκουλας» στην Ιστορία της 7ης Τέχνης.
2017: Τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη με 12 νεκρούς και 39 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ζηναΐς, Παναγής, Σεβαστός, Σεβαστιανή.