Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το DNA κατηγορείται για ρατσισμό…
Η 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται διεθνώς με πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA. Τον ίδιο μήνα, στις 6 του 1928, γεννήθηκε ο Τζέιμς Γουότσον, Αμερικανός βιολόγος, ο οποίος, με τη βοήθεια του Βρετανού Φράνσις Κρικ, έκανε την τεράστια αυτή ανακάλυψη το 1953.
Γεννήθηκε στο Σικάγο και σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της πόλης (πτυχίο το 1947) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι (πήρε το διδακτορικό του το 1950) και πραγματοποίησε μεταδιδακτορικό στη χημεία με τον Χέρμαν Κάλκαρ στην Κοπεγχάγη. Στη συνέχεια εργάστηκε στο εργαστήριο Καβέντις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου και γνώρισε τον μελλοντικό συνεργάτη του, τον Φράνσις Κρικ.
Οι Γουότσον, Κρικ και Μόρις Γουίλκινς βραβεύθηκαν το 1962 με το Νόμπελ Ιατρικής «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και της σημασίας τους για τη μεταβίβαση των πληροφοριών σε έμβιο υλικό».
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο Γουότσον άλλαξε το επίκεντρο της έρευνάς του στη μελέτη του καρκίνου, ενώ παράλληλα το έκανε παγκόσμιο ηγετικό κέντρο στη μοριακή βιολογία. Στις 14 Απριλίου 2011, σε ομιλία του στην Πάτρα, του επιτέθηκαν τη στιγμή που βρισκόταν στο βήμα του συνεδρίου άγνωστοι, προσκείμενοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γενετικής Επιστήμης, αλλά αποτράπηκαν από καθηγητές και υπαλλήλους που βρίσκονταν στην εκδήλωση.
Οι θέσεις του Γουότσον για κοινωνικά θέματα είναι πολλές φορές προκλητικές. Το 1997, σε μια συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμα των γυναικών να κάνουν άμβλωση εάν προκύπτει από μια γενετική ανάλυση του εμβρύου ότι το παιδί έχει προδιάθεση ομοφυλοφιλίας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι μαύροι έχουν μια πιο έντονη λίμπιντο από τους λευκούς και ότι είναι λιγότερο ευφυείς σε σχέση με τους λευκούς. Γι’ αυτό ο Γουότσον κατηγορείται συχνά για ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1833: Πεθαίνει ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
1896: Έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες.
1903: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα.
1909: Ο Ρόμπερτ Πίρι και ο Μάθιου Χένσον φτάνουν στον Βόρειο Πόλο.
1914: Το «Μαύρο» Πάσχα για τους Θρακιώτες: οι Νεότουρκοι εκδιώκουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιούπολης, Βιζύης και άλλων περιοχών της Θράκης. Ακολουθούν σφαγές, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των θρακικών περιοχών Ηράκλειας, Μαλγάρων και Κεσσάνης.
1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.
1957: «Γεννιέται» η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο επίσημος εθνικός αερομεταφορέας της Ελλάδας, και την ίδια μέρα πραγματοποιείται η πρώτη πτήση.
1960: Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1965: Εκτοξεύεται ο «Early Bird», ο πρώτος εμπορικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που τοποθετείται σε γεωσύγχρονη τροχιά.
1974: Οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου.
1994: Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα από την κυριαρχούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειονοτικής φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Τελικός απολογισμός 937.000 νεκροί.
1996: Η Ελλάδα γιορτάζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα 100 χρόνια από την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 με αναπαράσταση αγωνισμάτων στίβου.
2007: Βυθίζεται το «Sea Diamond» στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω πρόσκρουσής του σε ύφαλο.
2010: Ο 22χρονος Λιονέλ Μέσι σκοράρει και τα 4 γκολ της Μπαρτσελόνα στη νίκη της με 4-1 επί της Άρσεναλ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει 4 γκολ σε αγώνα νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ.