Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ο πρώτος νεκρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Πριν από 110 χρόνια, στις 4 Απριλίου του 1913, ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του λόγω πτώσης του αεροσκάφους.
Είναι ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν γεννημένος το 1889 και ήταν γιος του διπλωμάτη Γεωργίου Αργυρόπουλου, πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία και αεροπλοΐα στη Γαλλία. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα με το δικό του αεροπλάνο, το οποίο επισκεύασε με τους μηχανικούς στρατιωτικής μονάδας και στις 8 Φεβρουαρίου 1912 έκανε την πρώτη του πτήση στην Ελλάδα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο αυτοσχέδιο αεροδρόμιο για να δει από κοντά την πτήση. Ανάμεσά τους ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο Αργυρόπουλος απογειώθηκε εν μέσω επευφημιών και η πτήση του σηματοδότησε την αρχή της ελληνικής αεροπορίας. Στη δεύτερη πτήση επιβιβάστηκε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο αεροσκάφος, το οποίο πέταξε στον αττικό ουρανό σε ύψος 80 μέτρων για 4 λεπτά. Μετά και τη δεύτερη πτήση ακολούθησε η βάπτιση του αεροπλάνου, με ανάδοχο τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος του έδωσε το όνομα Αλκυών (αποδημητικό πτηνό, κοινώς ψαροπούλι) και με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι ευχήθηκε τα ακόλουθα: «Εύχομαι όπως η Αλκυών τερματίσει φυσικόν τον βίον. Εύχομαι όπως ο κ. Αργυρόπουλος, ο πρώτος Έλλην αεροναύτης, που πέταξε υπέρ τα ιερά εδάφη, συνεχίσει επί άλλου τελειότερου μηχανήματος, το οποίον να οφείλεται εξ ολοκλήρου εις αυτόν, τας ενδόξους παραδόσεις του Ικάρου, χωρίς τας ατυχίας εκείνου, προς δόξαν και αυτού και της Ελληνικής Πατρίδος». Λίγες ημέρες αργότερα επανέλαβε μια πτήση στο Παλαιό Φάληρο με το πλήθος να τον σηκώνει στα χέρια και να τον οδηγεί στη βασιλική εξέδρα, όπου τον υποδέχθηκε και τον συνεχάρη ο βασιλιάς Γεώργιος Α’.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Λίγους μήνες αργότερα ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Αργυρόπουλος εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις με τον βαθμό του υπολοχαγού. Στις 4 Απριλίου 1913 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λεμπέτ της Θεσσαλονίκης με τον ποιητή και πρώην βουλευτή Κωνσταντίνο Μάνο. Επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο τύπου Μπλεριό 11 το οποίο ήταν λάφυρο από τον τουρκικό στρατό. Σκοπός της πτήσης ήταν η ανίχνευση κατεχομένων από τον βουλγαρικό στρατό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ενώ πετούσαν ο κινητήρας παρουσίασε βλάβη και το αεροπλάνο έπεσε σε ένα λιβάδι στον Λαγκαδά με τους επιβαίνοντες να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Ο πρωτοπόρος της Ελληνικής Αεροπορίας Εμμανουήλ Αργυρόπουλος ήταν μόλις 24 ετών και ο Κωνσταντίνος Μάνος 44 ετών.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1931: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος Αντρέ Μισελίν. Το 1889, με τον μικρότερό του αδερφό, Έντουαρντ, ίδρυσε τη Michelin Tyre Company στο Κλερμόν. Για να επιταχύνει την αλλαγή ελαστικών, που διαρκούσε περίπου 3 ώρες, εφηύρε τα «αποσπόμενα ελαστικά», που πια δεν χρειάζονταν να είναι κολλημένα στη ζάντα, αλλά ήταν πιασμένα με σφιγκτήρες.
1937: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 5-1 τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος Ελλάδας. Σκόρερ των «ερυθρόλευκων» οι Συμεωνίδης (2), Μποσταντζόγλου, Αναματερός και Παπαντωνίου.
1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
1968: Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
1968: Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.
1999: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΑΕΚ με 3-1 σετ στη Δράμα κατακτώντας το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο στο βόλεϊ και πρώτο του προπονητή του Ζόραν Γκάιτς.
2013: O ποδοσφαιρικός παράγοντας Πέτρος Θεοδωρίδης πεθαίνει από λοίμωξη του αναπνευστικού στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ένας από τους παλαιότερους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και διετέλεσε με επιτυχία, μεταξύ άλλων, πρόεδρος στις ΠΑΕ Ηρακλής και ΠΑΕ Πανσερραϊκός.